Gepubliceerd: 5 februari 2010
Indiener(s): Jan Peter Balkenende (minister-president , minister algemene zaken) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-III-9.html
ID: 32123-III-9

32 123 III
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken, van het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2010

nr. 9
BRIEF VAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 februari 2010

Tussen de jaren 2013 en 2015 zal het 200 jaar geleden zijn dat het Koninkrijk der Nederlanden is gesticht en een constitutionele monarchie is ontstaan. Ook de totstandkoming van een nieuwe Grondwet met grondrechten en staatsinstellingen zoals de Staten-Generaal, de Raad van State en de Algemene Rekenkamer had een grote en blijvende betekenis voor het Koninkrijk en zijn inwoners.

De onafhankelijkheid van ons Koninkrijk is op nationaal niveau eerder herdacht in 1863, 1913 en 1963. Het tweede eeuwfeest is een goede aanleiding om stil te staan bij de historische gebeurtenissen tussen 1813 (de landing van de Prins van Oranje in Scheveningen) en 1815 (de inhuldiging van Willem I als Koning).

Voor de organisatie en coördinatie van de viering tussen 2013 en 2015 wordt een Stichting Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk opgericht. De kaders en het programma voor festiviteiten op nationaal niveau zullen door het NC in overleg met betrokken partijen worden bepaald. Daarnaast zal het NC een rol vervullen bij de coördinatie en afstemming van diverse landelijke en decentrale initiatieven. Een bijzondere betrokkenheid van de Staten-Generaal en de gemeente Den Haag ligt in de rede.

Ik heb de heer R. F. M. Lubbers, minister van staat, gevraagd en bereid gevonden om het voorzitterschap van het Nationaal Comité op zich te nemen. Hij zal zich binnenkort buigen over de verdere samenstelling van het NC, waarna het Comité zich aan het publiek bekend zal maken.

De minister-president, minister van Algemene Zaken,

J. P. Balkenende