Kamerstuk 32123-B-18

Junicirculaire gemeentefonds en meicirculaire provinciefonds 2010

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 7 juli 2010
Indiener(s): Ank Bijleveld (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-B-18.html
ID: 32123-B-18

Nr. 18 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juli 2010

Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Financiën, afschriften toekomen van de junicirculaire 2010 van het gemeentefonds en meicirculaire van het provinciefonds, die ik heb verzonden aan de gemeente- en provinciebesturen.1

Gemeentefonds

In de junicirculaire informeren wij bestuurders over de gemeentefondsuitkeringen.

Zoals zich in de maartcirculaire 2010 al liet aanzien, is over de accresontwikkeling 2012 en volgende jaren geen nieuws te melden. Wel vinden gemeenten informatie over de middelen van de integratie-uitkering Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2011. Overigens zal in een Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen nog overleg plaatsvinden over het budget voor 2011 en een nieuwe financieel arrangement. Voor de verdeling van de Wmo-middelen geldt met ingang van 2011 een verfijnd en geactualiseerd verdeelmodel. In de circulaire is tevens veel aandacht voor nieuwe en gewijzigde decentralisatie-uitkeringen.

In de circulaire worden gemeenten ook geïnformeerd over twee nieuwe verdeelmaatstaven. De eerste vervangt de specifieke uitkering in verband met de opsporing van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De tweede biedt extra middelen aan gemeenten in Groningen, Zeeland en Limburg die te kampen hebben met een dalend bevolkingsverloop.

Provinciefonds

In de meicirculaire vinden provincies onder meer informatie over de uitname van € 290 miljoen in 2011 en € 310 miljoen in 2012. Vanaf 2013 bedraagt deze uitname structureel € 300 miljoen. Daarnaast is sprake van een uitlichting in verband met de overdracht van de muskusrattenbestrijding naar de waterschappen.

De circulaire kondigt een herziening aan van het verdeelstelsel in 2012, waarbij een verdeelmaatstaf voor vermogen zal worden toegevoegd. Ten slotte is plaats in de circulaire ingeruimd voor nieuwe en gewijzigde decentralisatie-uitkeringen.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten