Kamerstuk 32123-A-109

Aanpassing Ramspolbrug ten behoeve van jachtwerven

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 25 mei 2010
Indiener(s): Camiel Eurlings (minister verkeer en waterstaat) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-A-109.html
ID: 32123-A-109

Nr. 109 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 mei 2010

Op 23 maart 2010 heb ik u mijn schriftelijke reactie gegeven op de vragen van de leden Van Hijum en Koopmans over de gevolgen van het ontwerp van de nieuwe Ramspolbrug voor jachtenbouwers in de kop van Overijssel (Aanhangsel der Handelingen, vergaderjaar 2009–2010, nr. 2014. In deze reactie en ook in het AO Moties en toezeggingen van 31 maart 2010 (kamerstuk 32 123 XII, nr. 50) heb ik uw kamer toegezegd alles op alles te zetten om tot een bevredigende oplossing te komen en u te informeren over het eindresultaat.

In nauw overleg met de betrokken bedrijven en met de belangenorganisaties (HISWA en Schuttevaer) heeft Rijkswaterstaat de situatie geanalyseerd en zijn verschillende opties voor verbetering nagegaan.

Naar tevredenheid van de betrokkenen heb ik gekozen voor de optie waarin het beweegbare deel van de brug over een lengte van 5 meter verschuift naar het midden van de vaarweg. Hierdoor krijgen de transporten van de scheepwerven veel meer manoeuvreerruimte en kunnen zelfs de grootste jachten de nieuwe brug ongehinderd passeren. Deze oplossing is de meest toekomstvaste voor de bijzondere transporten. De geraamde extra kosten van deze aanpassing bedragen circa 1 miljoen euro en worden voor ongeveer een gelijk deel door regio (bestaande uit de provincies Overijssel en Flevoland en betrokken gemeenten) en rijk samen gedragen.

Omdat de oplossing is gezocht en gevonden binnen de grenzen van het Tracébesluit loopt dit spoedaanpakproject nauwelijks vertraging op. Op 7 juni zal ik de eerste schop in de grond zetten voor dit project. De geplande oplevering van de nieuwe brug en van de wegaanpassing N50 Ramspol-Ens blijft eind 2013.

Ik ben dan ook blij te melden dat door de gezamenlijke inspanning de jachtwerven in Vollenhove en Zwartsluis ook in de toekomst ervan verzekerd zijn dat hun kwaliteitsjachten de nieuwe Ramspolbrug probleemloos kunnen passeren.

De minister van Verkeer en Waterstaat,

C. M. P. S. Eurlings