Gepubliceerd: 14 december 2009
Indiener(s): Hirsch Ballin , Nebahat Albayrak (staatssecretaris justitie) (PvdA)
Onderwerpen: immigratie migratie en integratie recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32052-8.html
ID: 32052-8
Origineel: 32052-2

32 052
Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 en enkele andere wetten in verband met de versterking van de positie van de referent in het reguliere vreemdelingenrecht en versnelling van de vreemdelingenrechtelijke procedure (Wet modern migratiebeleid)

nr. 8
NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 14 december 2009

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1. Artikel VIII wordt gewijzigd als volgt:

a. Onderdeel G van het eerste lid komt te luiden:

G. In artikel 2p (hernummerd), eerste lid, wordt «de vreemdeling die heeft aangetoond of ten behoeve van wie is aangetoond dat hij voldoet aan de bij of krachtens deze wet gestelde voorwaarden voor toegang» vervangen door: de vreemdeling ten aanzien van wie is aangetoond dat hij voldoet aan de vereisten voor toegang.

b. De onderdelen B en C van het tweede lid komen te luiden:

B. Onderdeel G wordt gewijzigd als volgt:

1. In de aanhef wordt «onderdeel i» vervangen door: onderdeel j.

2. De aanduiding «j.» wordt vervangen door: k.

C. In onderdeel H wordt «artikel 16, eerste lid, onder b tot en met g en i» vervangen door: artikel 16, eerste lid, onder b tot en met g en k.

c. Het derde lid wordt gewijzigd als volgt:

1. In de aanhef wordt «die wet» gewijzigd in: artikel I van die wet.

2. Onderdeel C, subonderdeel 6, komt te luiden:

6. In artikel 2p (hernummerd), eerste lid, wordt «de vreemdeling die heeft aangetoond of ten behoeve van wie is aangetoond dat hij voldoet aan de bij of krachtens deze wet gestelde voorwaarden voor toegang» vervangen door: de vreemdeling ten aanzien van wie is aangetoond dat hij voldoet aan de bij of krachtens deze wet gestelde voorwaarden voor toegang.

3. Onderdeel D komt te luiden:

D. Onderdeel D wordt gewijzigd als volgt:

1. In de aanhef wordt «onderdeel h» vervangen door: onderdeel i.

2. De aanduiding «i.» wordt vervangen door: j.

3. De aanduiding «j.» wordt vervangen door: k.

2. Artikel IX komt te luiden:

ARTIKEL IX

Indien het bij koninklijke boodschap van 8 mei 2009 ingediende voorstel van wet tot intrekking van de Wet verzelfstandiging Informatiseringsbank en wijziging van diverse wetten in verband met de oprichting van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) (Kamerstukken II 2008/09, 31 944, nrs. 1–3) voor deze wet tot wet wordt verheven en in werking treedt, komt artikel VI te luiden:

ARTIKEL VI

De Wet op het onderwijstoezicht wordt als volgt gewijzigd:

1. Artikel 24f, dertiende lid, komt te luiden:

13. Onze Minister verstrekt uit het basisregister onderwijs geen persoonsgebonden nummer van een leerling, deelnemer, student of extraneus ter uitvoering van artikel 107, tweede lid, van de Vreemdelingenwet 2000, tenzij deze gegevens noodzakelijk zijn voor nakoming van verplichtingen als referent in de zin van die wet dan wel voor het toezicht op de naleving van de wettelijke voorschriften met betrekking tot referenten in de zin van die wet.

2. Artikel 24k, zesde lid, komt te luiden:

6. Onze Minister verstrekt uit het meldingsregister relatief verzuim geen persoonsgebonden nummers ter uitvoering van artikel 107, tweede lid, van de Vreemdelingenwet 2000, tenzij deze gegevens noodzakelijk zijn voor nakoming van verplichtingen als referent in de zin van die wet dan wel voor het toezicht op de naleving van de wettelijke voorschriften met betrekking tot referenten in de zin van die wet.

Toelichting

1. Onderdeel 1 wijzigt enkele onderdelen van artikel VIII, dat de afstemming regelt van het onderhavige wetsvoorstel op het wetsvoorstel nationale visa, dat bij nota van wijziging van 9 oktober 2009 (Kamerstukken II 1009/10, 31 549, nr.6) is gewijzigd. De voorgestelde wijzigingen van artikel VIII, eerste lid, onderdeel G, en derde lid, onderdeel C, subonderdeel 6, vloeien voort uit de bij die nota voorgestelde wijziging van artikel 2h van het wetsvoorstel nationale visa (in het onderhavige wetsvoorstel vernummerd tot artikel 2p Vw 2000). Bij de redactie van deze wijziging is aangesloten bij de redactie van de artikelen 2q en 2r (vernummerd). In de afstemmingbepaling in het onderhavige wetsvoorstel was er abusievelijk van uitgegaan dat in het wetsvoorstel nationale visa slechts een nieuw onderdeel in artikel 16, eerste lid, van de Vreemdelingenwet 2000 wordt toegevoegd in plaats van twee. Deze omissie is rechtgezet.

2. Het voorstel tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met de uitbreiding van het gebruik van biometrische kenmerken in de vreemdelingenketen, met daarin opgenomen een voorstel tot wijziging van artikel 107 van de Vreemdelingenwet 2000, zal, anders dan voorheen werd verwacht, niet op korte termijn kunnen worden ingediend. Aan afstemming tussen dat wetsvoorstel en het onderhavige wetsvoorstel bestaat op dit moment dan ook geen behoefte. Artikel IX kan derhalve vervallen.

Bij koninklijke boodschap van 8 mei 2009 is ingediend een wetsvoorstel tot intrekking van de Wet verzelfstandiging Informatiseringsbank (Kamerstukken II 2008/09, 31 944, nrs. 1–3). Na inwerkingtreding van die wet zal het basisregister onderwijs niet langer in de Wet verzelfstandiging Informatiseringsbank, maar in de Wet op het onderwijstoezicht worden geregeld. In die wet wordt in dat geval ingevolge de Wet van 18 juli 2009, Stb. 334, tot wijziging van de Leerplichtwet 1969, de Wet educatie en beroepsonderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet verzelfstandiging Informatiseringsbank en de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met onder meer het vereenvoudigen van de procedure voor verzuimmelding, ook het meldingsregister relatief verzuim geregeld. Met het oog op de informatieverplichtingen van de onderwijsreferent en het overheidstoezicht op de naleving daarvan, wordt voorgesteld de artikelen 24f, dertiende lid, en 24k, zesde lid, van de Wet op het onderwijstoezicht aan te passen.

De minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

De staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak