Kamerstuk 31996-37

Amendement van de leden Leijten en Bergkamp over het waarborgen van de onafhankelijkheid van de clientenvertrouwenspersoon.

Dossier: Regels ten aanzien van zorg en dwang voor personen met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke handicap (Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliƫnten)

Gepubliceerd: 3 september 2013
Indiener(s): Renske Leijten , Vera Bergkamp (D66)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31996-37.html
ID: 31996-37

Nr. 37 AMENDEMENT VAN DE LEDEN LEIJTEN EN BERGKAMP

Ontvangen 3 september 2013

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel 48c wordt als volgt gewijzigd:

1. Na het tweede lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. De cliëntvertrouwenspersoon verricht zijn werkzaamheden onafhankelijk van de zorgaanbieder, de zorgverantwoordelijke en het indicatieorgaan.

2. Aan het derde lid, onder a, wordt «en» toegevoegd.

3. In het derde lid vervalt onderdeel b.

Toelichting

Met dit amendement wordt de onafhankelijkheid van de cliëntenvertrouwenspersoon geborgd. Hierdoor is het mogelijk om op een laagdrempelige wijze problemen op de werkvloer op te lossen en juridische procedures voorkomen. De inzet van de patiëntenvertrouwenspersoon in de ggz blijkt in vele gevallen effectief om de vastgelopen communicatie tussen betrokkene en de hulpverleners weer vlot te trekken.

De in te voegen bepaling is overeenkomstig de eis van onafhankelijkheid voor de vertrouwenspersoon in de voorgestelde nieuwe Wet verplichte ggz. De in te voegen bepaling is voorts overeenkomstig de bestaande situatie in de ggz en daarmee overeenkomstig het oogmerk van de staatsecretaris om aan cliënten en hun familie eenzelfde voorziening te bieden als in de voorgestelde Wet Verplichte ggz. Hierdoor draagt het amendement ook bij tot de eenheid van wetgeving.

Leijten Bergkamp