Kamerstuk 31996-25

Amendement van het lid Pia Dijkstra door het toevoegen van een onafhankelijke buitenstaander aan het multidisciplinaire overleg

Dossier: Regels ten aanzien van zorg en dwang voor personen met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke handicap (Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliƫnten)

Gepubliceerd: 25 januari 2012
Indiener(s): Pia Dijkstra (D66)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31996-25.html
ID: 31996-25

Nr. 25 AMENDEMENT VAN HET LID DIJKSTRA

Ontvangen 25 januari 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 8, tweede lid, aanhef, wordt na «één deskundige van een andere discipline» ingevoegd: en één externe deskundige.

Toelichting

In artikel 8, tweede lid, van het wetsvoorstel wordt geregeld dat multidisciplinair overleg dient plaats te vinden voordat onvrijwillige zorg in het zorgplan wordt opgenomen. Gesteld wordt dat, alvorens onvrijwillige zorg in het zorgplan wordt opgenomen, overleg dient plaats te vinden met «ten minste één deskundige van een andere discipline». Niet voorgeschreven wordt welke disciplines in het multidisciplinaire team vertegenwoordigd zouden moeten zijn. De samenstelling wordt in principe aan de zorgverantwoordelijke overgelaten. Het multidisciplinaire overleg kan dus zowel plaatsvinden met deskundigen die werkzaam zijn binnen de zorginstelling als met deskundigen die werkzaam zijn buiten de zorginstelling. Dit amendement bewerkstelligt dat er, naast een deskundige die binnen de instelling werkzaam mag zijn, in ieder geval ook een deskundige die niet werkzaam is binnen de zorginstelling, een zogenaamde «externe deskundige», dient te worden geraadpleegd in het multidisciplinaire overleg.

Door het toevoegen van een onafhankelijke buitenstaander wordt een extra waarborg ingebouwd die een tussenvisie tussen gelijkgestemden in een instelling ten aanzien van het toepassen van dwang beoogt te voorkomen.

Dijkstra