Gepubliceerd: 4 juni 2009
Indiener(s): John Leerdam (PvdA)
Onderwerpen: begroting bestuur financiƫn parlement
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31952-4.html
ID: 31952-4

31 952
Raming der voor de Tweede Kamer in 2010 benodigde uitgaven, alsmede aanwijzing en raming van de ontvangsten

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld, 4 juni 2009

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties1, belast met het voorbereidend onderzoek van de Raming van de Tweede Kamer voor 2010, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen. Onder het voorbehoud dat het Presidium de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare beraadslaging over de Raming voldoende voorbereid.

Inhoudsopgaveblz.
   
1.Inleiding1
2.Geleidende brief2
3.Artikel 2: Uitgaven ten behoeve van leden en oud-leden Tweede Kamer, alsmede leden van het Europees Parlement4
4.Artikel 3: Wetgeving en controle Tweede Kamer4
4.1Operationele doelstellingen4
4.1.1Uitwerking speerpunt 14
4.1.2Uitwerking speerpunt 25
4.1.3Uitwerking speerpunt 38
4.2Bedrijfsvoeringparagraaf8
5.Overig9

1. Inleiding

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van de ontwerpraming voor 2010, zoals het Presidium die aan de Kamer heeft voorgelegd. In grote lijnen herkennen de leden van de CDA-fractie zich in de voorstellen en wensen deze leden zich in dit stadium te concentreren op dat wat gemeenlijk huishoudelijke aangelegenheden worden genoemd. Deze leden nemen zich voor bij het wetgevingsoverleg ook in te gaan op de uitkomsten van het proces van parlementaire zelfreflectie, te bespreken tijdens een separaat notaoverleg op 8 juni 2009. Maar dan nog blijven er, ter voorbereiding van het wetgevingsoverleg over de Raming op 22 juni 2009, nog wel enkele vragen en opmerkingen over. Al was het

alleen maar om vast te stellen of de ontwerpraming een voldoende basis legt voor uitvoering van conclusies van parlementaire zelfreflectie.

De leden van de PvdA-fractie hebben met veel belangstelling kennis genomen van de voorgestelde Raming en hebben er begrip voor dat het gezien de huidige financiële omstandigheden niet opportuun wordt geacht om claims voor extra budget voor de Kamer te leggen.

De leden van de fracties van de VVD, PVV en PvdD hebben kennis genomen van de Raming 2010.

De leden van de SGP-fractie hebben met interesse kennis genomen van de voorstellen voor de Raming 2010 van de Kamer.

2. Geleidende brief

De leden van de CDA-fractie billijken dat het Presidium kiest voor «soberheid en terughoudend» als uitgangspunten voor de begroting van de Kamer. Dat past in een tijd waarin van iedereen gevraagd wordt een stapje terug te doen.

Er is, zo maakt het Presidium duidelijk, geen (financiële) ruimte om de ondersteuning van het parlement, parlementaire fracties en parlementariërs te versterken. Maar dat maakt de vraag nog prangender hoe het Presidium zich voorstelt iets te doen aan de «van jaar tot jaar toenemende complexiteit», de grotere «druk» en de «steeds indringender gestelde vraag vanuit de maatschappij» waarmee de Kamer zich geconfronteerd ziet.

Het is tegen deze achtergrond, door het Presidium indringend geschetst in de inleiding op de ontwerpraming, dat de leden van de CDA-fractie er op aandringen nog eens te bezien om (financiële) ruimte voor verbeteringen te creëren. Als dat niet gebeurt via verhoging van de uitgaven, kan het in elk geval via herschikking van prioriteiten of interne bezuinigingen. Kan het Presidium via een herprioritering via zeg € 5 miljoen (iets meer dan 3 procent van de totale Raming) «vrijspelen» voor een directe versterking van de Kamer, Kamerfracties en Kamerleden? Dit heeft voor de leden van de CDA-fractie een hoge prioriteit. Zo ontstaat ruimte om in elk geval een begin te maken met uitvoering van aanbevelingen van de stuurgroep voor «parlementaire zelfreflectie».

De leden van de PvdA-fractie lezen dat het Presidium terecht aangeeft dat er vanwege de huidige financieel-economische ontwikkelingen er geen nieuwe claims worden ingediend voor 2010. Toch zou men kunnen veronderstellen dat de doelen die benoemd worden, niet behaald kunnen worden zonder additionele financiële middelen. Zien de leden van de PvdA-fractie dit goed? Zo ja, hoe kunnen doelen zoals versterking van de onderzoeksfunctie van de Kamer wordt behaald zonder dat daar extra financiële middelen voor worden gevonden? Zo nee, waarom niet?

Het Presidium heeft, signaleren de leden van de CDA-fractie, een lijstje met maar liefst negen prioriteiten. Elk van die «doelen» is beslist nastrevenswaard. Maar verdient het geen aanbeveling het nog eens kritisch tegen het licht te houden? Moet en kan nog wel alles in hetzelfde tempo? Moet, zoals het Presidium zelf ook schrijft in het slot van de geleidende brief, de uitgezette koers niet nu al tussentijds worden bijgesteld?

Ook de leden van de VVD-fractie onderschrijven dat soberheid en terughoudendheid gepast zijn. Daarom moet er gekozen worden. Wat is de prioriteitstelling van het Presidium?

Gesteld wordt dat de Kamer steeds vaker gebruik maakt van de analyses en adviezen van het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR). De leden van de PvdA-fractie vragen zich af waar dit uitblijkt. Kan dit gestelde concreet worden gemaakt? Is bekend in hoeverre de analyses en adviezen van het BOR daadwerkelijk worden gebruikt en in hoeverre de gebruikers van die informatie daarover tevreden zijn? Zo ja, hoeveel wordt er van die informatie gebruik gemaakt en hoe tevreden zijn de gebruikers? Zo nee, bent u bereid dit te onderzoeken?

Is de doelstelling om adviesraden en planbureaus vaker te benutten een onderdeel van de doelstelling om de onderzoeksfunctie van de Kamer te versterken?

De leden van de PvdA-fractie lezen dat juristen van Bureau Wetgeving naast het ondersteunen van de indiening van amendementen en initiatiefwetsvoorstellen kunnen worden ingezet voor het maken van wetgevingsrapporten. Alvorens daartoe over te gaan zouden de leden van de PvdA-fractie willen weten in hoeverre deze (beknopte dan wel) uitgebreide wetgevingsrapporten daadwerkelijk worden gebruikt. Is hierover iets bekend? Zo ja, wat?

De leden van de PvdA-fractie lezen dat er in het kader van de informatie-uitwisseling tussen nationale parlementen meer aandacht zal worden besteed aan IPEX een «uniek webplatform». Wat gaat «de inhaalslag», die hier klaarblijkelijk gemaakt moet worden, kosten, te meer daar het Presidium zelf al stelt dat er «kritisch moet worden gekeken naar de wijze en plaats waarop de hiermee gemoeide extra capaciteitsbeslag gestalte krijgt binnen de organisatie»?

De financiële ruimte die ontstaat door het niet langer ten laste van de Kamerbegroting komen van de schadeloosstelling van de Nederlandse Europarlementariërs wil het Presidium gebruiken voor het Huis voor Democratie en Rechtstaat, zo stellen de leden van de VVD-fractie. Hoe denkt het Presidium invulling te geven aan de motie Rambocus (29 527, nr. 21)? Moeten niet eerst de bestaande zaken op orde zijn van de Kamer, met name alles wat nodig is voor het goed kunnen functioneren van de Kamer en de Kamerleden in de basistaak, het primaire proces, als controleur van de regering en als medewetgever, voordat andere zaken worden opgepakt?

Kan het Presidium aangeven wat de kosten zijn om het primaire proces, mede gezien de aanbevelingen vanuit de zelfreflectie, probleemloos te laten verlopen?

Er wordt gesproken over aanpassing van de ambtelijke organisatie in het kader van interparlementaire en internationale samenwerking, zo stellen de leden van de VVD-fractie. Waar denkt het Presidium concreet aan? Welke taken wil het Presidium opnemen of uitbreiden? Hoe verhoudt dit zich tot de bestaande noodzakelijke verbeteringen in het primaire proces?

De leden van de VVD-fractie vinden het terecht dat verdere verbetering van de automatisering ten behoeve van het parlementaire proces wordt aangekondigd.

Gezien de langdurige problemen hiermee vragen de leden van de VVD-fractie zich af waarom er, voordat dit is afgerond, al weer wordt begonnen met allerlei nieuwe projecten zoals IPEX, Video conferencing, live webcasting etc. Is het niet veel verstandiger en minder riskant eerst de basissystemen op orde te krijgen alvorens allerlei nieuwe, op zich mooie zaken, aan te pakken?

Het is de leden van de SGP-fractie opgevallen dat er geen echte consequenties zijn weergegeven als gevolg van het rapport van de parlementaire werkgroep zelfreflectie. Is het Presidium voornemens om dit nog wel voor de mondelinge behandeling van de Raming te doen? Wat is in dit verband de precieze betekenis van de diverse opmerkingen ten aanzien van de huidige financiële omstandigheden?

3. Artikel 2: Uitgaven ten behoeve van leden en oud-leden Tweede Kamer, alsmede leden van het Europees Parlement

Tenslotte hebben de leden van de PvdA-fractie nog vragen over de outplacementfaciliteit waar oud-leden op vrijwillige basis gebruik van kunnen maken. Deze leden lazen in het jaarverslag over 2008 dat outplacementfaciliteiten vooral na verkiezingen worden gebruikt. Waarom wordt dan het budget voor de jaren die verder weg van verkiezingen liggen, niet daaraan aangepast? De leden van de PvdA-fractie vragen zich dit te meer af daar het budget voor outplacementfaciliteiten in 2008 slechts voor een klein deel werd aangewend. Waarom kent deze post een hoge mate van onderuitputting? Kunt u in een tabellarisch overzicht voor de jaren 2002–2008 per jaar aangeven hoeveel van het budget voor outplacementfaciliteiten jaarlijks werd gebruikt?

De leden van de VVD-fractie willen graag dat het Presidium aangeeft welke salarissen van functionarissen het salaris van een lid van de Tweede Kamer overstijgen. Kunt u ook aangeven wat het budget is voor inhuur van medewerkers en apart voor interim managers en daarnaast vermelden wat de daadwerkelijke uitgaven daarvoor waren het afgelopen jaar?

De leden van de SGP-fractie constateren dat er nog geen rekening is gehouden met de uitslagen van de Europese verkiezingen. Die uitslag is echter nog wel bekend voor de mondelinge behandeling. Kan er tegen die tijd een herziening tegemoet gezien worden? Of is het de bedoeling om die consequenties alsnog te verwerken in de Voorjaarsnota?

4. Artikel 3: Wetgeving en controle Tweede Kamer

4.1 Operationele doelstellingen

4.1.1 Uitwerking speerpunt 1

In afwachting van de reactie op het verzoek tot herprioritering hebben de leden van de CDA-fractie een reeks vragen over de «operationele doelstellingen» die het Presidium voor volgend jaar benoemt:

Hebben de leden van de CDA-fractie het goed begrepen dat volledige uitvoering van de aanbevelingen uit het eindrapport van de stuurgroep parlementaire zelfreflectie structureel ruim € 5,5 miljoen (extra) kost? Is er tot nu toe € 0,5 miljoen beschikbaar?

Kan worden aangegeven wat, bij benadering, een themacommissie op jaarbasis gaat kosten? Waarbij, volgens de leden van de CDA-fractie onder een themacommissie een (speciale) Kamercommissie wordt verstaan die zich, in opdracht van de Kamer, buigt over een departementoverschrijdend thema, zoals er in de vorige kabinetsperiode een commissie ouderenbeleid was.

De leden van de CDA-fractie willen graag dat wordt berekend wat een «gemiddeld» spoeddebat kost, zowel in budget als aan menskracht.

De leden van de CDA-fractie willen graag weten waarop is gebaseerd dat het verbeteren van persoonlijke en facilitaire ondersteuning van een Kamerlid circa 0,5 fte vergt? Wat wil het Presidium exact onderzoeken? Hoe stelt het zich dat voor?

De leden van de CDA-fractie willen verder graag weten of ook gedacht wordt aan de versterking van de fractieondersteuning in verband met «Europa», zoals onder andere bij de parlementaire behandeling van het verdrag van Lissabon aan de orde is geweest.

De leden van de CDA-fractie willen graag meer inzicht verschaft krijgen in de meerjarenstrategie-in-ontwikkeling voor interparlementaire en internationale samenwerking. Valt een realistische planning te maken van een werkbezoek (in het buitenland) voor een langere termijn? Gaat dat gepaard met uitbreiding van budget?

De leden van de CDA-fractie vragen het Presidium toe te lichten wat het zich voorstelt van het voorgenomen onderzoek naar een «doelmatiger» inzet van de informatiseringsketen? Wat zou het aan efficiencywinst kunnen opleveren? Wat is tot nu toe bij de Griffie aan het licht gekomen?

De leden van de fractie van de PVV benadrukken dat de 30-leden drempel voor spoeddebatten niet moet worden aangepast, want hier is geen reden voor.

De leden van de fractie van de PVV benadrukken geen reden te zien tot het wijzigen van het systeem en de werkwijze van het aanvragen van VAO’s.

Het Presidium maakt volgens de leden van de SGP-fractie een duidelijk onderscheid bij de beantwoording van Kamervragen, wat aan de regering wordt overgelaten. Kan wel een nadere toelichting worden gegeven welke intensivering er dan wel verwacht wordt voor de ambtelijke diensten?

De leden van de SGP-fractie vragen zich af wat er precies bedoeld is met de verlaging van de claim ten aanzien van de themacommissies. Valt dit bedrag van 0,5 miljoen euro vrij?

Bij de derde aanbeveling van de stuurgroep zelfreflectie wordt, zo lezen de leden van de SGP-fractie gesproken over een voorstel ter ondersteuning van initiatiefnemers dat in ontwikkeling is. Wanneer komt dit voorstel naar de Kamer? Betekent dit dat er uitgebreidere ondersteuning zal worden geboden dan nu reeds het geval is?

Bij de zevende aanbeveling valt het de leden van de SGP-fractie op dat uitdrukkelijk wordt gesteld om geen extra geld uit te trekken voor extra ondersteuning van de Kamerleden. Waarom wordt hier wel afstand genomen van het rapport van de stuurgroep. Zou het niet voor de hand hebben gelegen om ook hierbij het debat af te wachten? Kan ook een nadere toelichting worden gegeven welke onderzoek het Presidium precies zal gaan doen?

4.1.2 Uitwerking speerpunt 2

ICT

Met genoegen hebben de leden van de CDA-fractie vastgesteld dat de ICT-basisinfrastructuur verbeterd is. De veelvuldig gesignaleerde knelpunten, in voorgaande jaren bron van veel ergernis, zijn voor zo ver bekend grotendeels verholpen. Parlis, met vertraging ingevoerd, is een succes. De opstart- en capaciteitsproblemen zijn zichtbaar verminderd. Dat alles verdient een compliment, met name aan de Dienst Automatisering (DA). Het is toch niet zo dat zich, met de «ellende» uit afgelopen jaren nog scherp in het geheugen, nieuwe knelpunten bij de opslagcapaciteit aankondigen? De oproep om regelmatig bestanden op te schonen, in combinatie met gesignaleerde noodzaak tot «verdere investeringen in 2010», verontrusten de leden van de CDA-fractie enigszins.

Dankbaar noteerden de leden van de CDA-fractie de toezegging dat de knelpunten in de verbinding tussen de thuiswerkplek en de Kamer «rond de zomer 2009» zullen zijn opgelost. Het Presidium zal aan die belofte worden houden. Er zijn volgens de leden van de CDA-fractie nog te veel klachten over het thuiswerken bekend om niet op snelle en stevige actie aan te dringen.

Graag zien de leden van de CDA-fractie het mogelijk gemaakt om allerlei simpele, nuttige applicaties (zoals mediaplayer) op de thuislaptop te downloaden, iets wat thans om veiligheidsredenen geblokkeerd is. Hetzelfde geldt voor nieuwe software die veel gebruikte programma’s als Hyves ondersteunen.

Met meer dan gewone belangstelling informeerden de leden van de CDA-fractie naar de voornemens van het Presidium met betrekking tot computer en mobiele telefoon. Hoe staat met initiatieven om een collectieve voorziening in te ruilen voor een waarbij het Kamerlid zelf beslist over aanschaf van PC en/of mobieltje? Is het Presidium het eens met deze leden dat het geen verkapte bezuiniging mag zijn? Zou niet vanuit de Dienst Automatisering altijd ondersteuning moeten worden geboden?

De leden van de VVD-fractie willen daarbij weten wat de mening is van het Presidium over het advies van de commissie STOI om bij het aantreden van de nieuwe Kamer in 2011 of eerder de thuiswerkplek door de leden zelf te laten verzorgen, met een onkostenvergoeding, en de mobiele telefonie door de Kamer te laten verzorgen?

Hoe is het mogelijk dat er nog steeds veel klachten zijn over bereikbaarheid en functioneren van de mobiele telefoons, zo vragen de leden van de VVD-fractie. Hoe is bij de laatste wisseling van provider de aanbesteding geregeld? Zijn er daarbij ook kwaliteitscriteria opgenomen of is alleen gekeken naar de prijs?

Kunt u de Kamer uitgebreid informeren hoe een dergelijke aanbesteding wordt gedaan, en specifiek hoe deze is verlopen?

Videoconferentie

Kan, zo vragen de leden van de CDA-fractie, iets meer worden meegedeeld over de «proeven» met het gebruik van Videoconferenties-in-een-realistische-setting. Wat heeft het Presidium op het oog? Wanneer zal, naar verwachting, gebruik kunnen worden gemaakt van vergaderen-via-videotechnieken? Hoeveel besparingen zijn (realistisch) te verwachten op het reisbudget? Blijft dat bedrag beschikbaar voor parlementaire reizen?

De leden van de CDA-fractie vragen opnieuw aandacht voor het reisbudget van de Kamer. Acht het Presidium het werkelijk mogelijk, met name voor de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, om met het beperkte budget een serieus reis- en bezoekprogramma naar het buitenland op te zetten?

Huis voor Democratie en Rechtstaat

Met genoegen noteerden de leden van de CDA-fractie het «commitment» van de Tweede Kamer voor het Huis voor Democratie en Rechtsstaat, een initiatief dat deze leden na aan het hart ligt. Het biedt inderdaad (ook) goede mogelijkheden om een «droom» van de leden van de CDA-fractie te realiseren; de ontvangst van in principe alle jongeren voor zij voor het eerst bij Kamerverkiezingen naar de stembus mogen.

Kan het Presidium de laatste stand van zaken met betrekking tot de oprichting van het Huis voor Democratie en Rechtsstaat melden? Lopen de besprekingen met het ministerie van BZK en het Haagse gemeentebestuur naar wens? Is blijvende betrokkenheid van de Staten-Generaal gegarandeerd? Hoeveel zal door de Kamer(s) worden bijgedragen aan het Huis? Wordt volgens planning en volgens plan gewerkt? Krijgt het (nog steeds) een brede basis en inclusief een debatfunctie? Is er al iets met meer zekerheid te berichten over de plaats waar het Huis voor de Democratie en Rechtstaat zal worden gehuisvest? Toch wel dichtbij het Binnenhof?

Met evenveel genoegen noteerden de leden van de CDA-fractie dat het Presidium ook al vooruitlopend op de «opening» van het Huis voor Democratie en Rechtsstaat werkt aan verbeterde ontvangst van meer bezoekers. De accommodatie van de Kamer is schrijnend beperkt. Niet in de laatste plaats aan toiletvoorzieningen. Ook is de ruimte in de restaurants vaak te beperkt. Dat in 2010 al een begin zal worden gemaakt met «bouwkundige aanpassingen» van het Kamergebouw verheugt de leden van de CDA-fractie. Welke (concrete) verbeteringen heeft het Presidium in petto? Wordt ook gedacht aan uitbreiding van de zitplaatsen op de tribune in de plenaire zaal? Met name op dinsdag puilen die uit. Al maanden voorafgaande aan een bezoek aan de Kamer moeten tegenwoordig stickers worden gereserveerd om zeker te zijn van een plekje op de tribune. Dat verdient bijzondere aandacht van een Presidium dat zich heeft voorgenomen de Kamer toegankelijker te maken.

Ook zouden de leden van de CDA-fractie het op prijs stellen als nog eens zou kunnen worden nagegaan hoe de vaak lange rijen voor de beveiligingspoortjes «sneller» kunnen worden afgewikkeld. Dat zou ook de taak van de beveiligingsdienst kunnen verlichten.

Mogen de leden van de CDA-fractie nog eens pleiten voor (systematische) uitnodigingen aan scholen om een bezoek aan de Kamer te brengen? Hoe staat het Presidium tegenover de suggestie om daartoe een (beperkte) tegemoetkoming aan met name scholen ver buiten Den Haag in het vooruitzicht te stellen?

Er wordt nu al aangekondigd dat binnen het bestaande budget financieel zal worden bijgedragen aan het Huis voor Democratie en Rechtstaat. Gezien de genoemde gewenste financiële soberheid en terughoudendheid willen de leden van de VVD-fractie weten hoe het Presidium, mede gezien de achterstanden in voorzieningen voor het primaire proces, denkt dit te financieren. Zijn er toezeggingen van de Rijksoverheid hiervoor extra middelen ter beschikking te stellen?

Het Presidium wil de toegang van de Kamer voor groepen en individuele bezoekers verbeteren, zo stellen de leden van de VVD-fractie. Waar denkt het Presidium aan, zowel bouwtechnisch als financieel? Wanneer worden de plannen voorgelegd aan de Bouw Begeleidingscommissie van de Kamer?

De leden van de SGP-fractie vragen zich af in hoeverre het nog steeds de bedoeling is om alle scholieren een keer in de Kamer te ontvangen. Ook door diverse fracties wordt invulling gegeven aan deze taak. De leden van de SGP-fractie vragen zich af of ook wordt overwogen om de onkosten hiervoor voor rekening van de Kamer te laten komen, omdat het hier tegelijkertijd algemene publieksvoorlichting betreft.

Audiovisuele voorzieningen

Met belangstelling hebben de leden van de CDA-fractie kennis genomen van het voornemen om de audiovisuele voorzieningen te moderniseren. Kan er concreet worden aangegeven wat van de «strategienota» verwacht kan worden? Er worden toch geen beslissingen genomen voordat de Kamer haar consent heeft gegeven?

De Kamer levert een bijdrage aan de efficiencyslag die het kabinet aan de rijksdienst heeft opgelegd, constateren de leden van de CDA-fractie. Dat loopt op tot € 1,3 miljoen in 2010 en is structureel. Die taakstelling krijgt onder andere z’n beslag via uitbesteding en versobering. Kan concreet worden aangegeven wat voor volgend jaar op het programma staat en wat voor de jaren er na? Worden in dat kader ook meer kosten o.a. voor het gebruik van diensten doorberekend aan fracties?

Energiebesparing

Dat ook de Kamer een serieuze bijdrage levert aan energiebesparing, verheugt de leden van de CDA-fractie. Kan worden aangegeven hoe veel al bespaard is in vergelijking met, zeg, vijf jaar geleden? Is nog verdere reductie mogelijk? Hoe denkt het Presidium dat te bereiken?

De leden van de fractie van de PvdD zijn verheugd over de acties op het gebied van energiebesparing, die het afgelopen jaar op hun verzoek zijn opgestart en hebben er vertrouwen in dat de voorgestelde acties in de «Inbreng PvdD verslag Raming 2009» verder worden doorgezet.

4.1.3 Uitwerking speerpunt 3

Graag willen de leden van de CDA-fractie aandacht vragen voor enkele kleine zaken. Kan het aanbod aan lunchmenu’s in het restaurant meer worden gevarieerd? Wanneer wordt de veel te krappe, rommelige, volgepropte fietsenstalling onder Nieuwspoort/het Hotel uitgebreid? Is het mogelijk bijvoorbeeld via de politie afspraken te maken met demonstranten op het Plein om het geluidsvolume te matigen? Van de herrie hebben medewerkers aan die kant van het Kamergebouw regelmatig last.

4.2 Bedrijfsvoeringparagraaf

Ondanks het feit dat steeds minder op papier wordt aangeboden maar alleen elektronisch beschikbaar is neemt de post drukwerk ad € 2,8 miljoen niet af. De leden van de VVD-fractie willen graag weten wat de reden hiervan is. Hoe staat het met eerdere plannen om de kleurendrukstraat te vervangen?

Eerder is toegezegd te overwegen het «ingewikkelder drukwerk, waaronder het kleurendrukwerk» uit te besteden, gezien de kostbare apparatuur en het beperkte gebruik.

Kunt u de resultaten van dit onderzoek aan de Kamer voorleggen?

Bij de stukken treffen de leden van de VVD-fractie geen lijst aan van (vervangings-)investeringen. Kunt u deze verstrekken met een meerjarenraming?

De leden van de fractie van de PvdD zijn verheugd over de acties op het gebied van verduurzaming, die het afgelopen jaar op hun verzoek zijn opgestart en hebben er vertrouwen in dat de voorgestelde acties in de «Inbreng PvdD verslag Raming 2009» verder worden doorgezet.

Graag willen de leden van de PvdD-fractie nog enkele suggesties doen voor nieuwe acties voor het komend jaar:

– in de parkeerkelder een aantal parkeervakken voorzien van oplaadpunten voor elektrische auto’s;

– het vervangen van de plastic koffiebekertjes bij de koffieautomaten door «cradle-to-cradle-bekertjes». Deze zijn meerdere keren te gebruiken en daarna volledig afbreekbaar;

– alle printers automatisch instellen op dubbelzijdig printen;

– een tweede papierkeuze voor de printers en kopieerapparaten aanbieden: gerecycled papier, voor het printen van bijvoorbeeld interne rapporten.

5. Overig

Ten slotte informeren de leden van de CDA-fractie naar viering van het 200-jarig bestaan van de Tweede Kamer. Wanneer is dit voorzien en welke gebeurtenis wordt als uitgangspunt gehanteerd? Het jaar 1813 (bij de «start» van het Koninkrijk der Nederlanden), 1814 (bij de vereniging met de zuidelijke Nederlanden) of 1815 (bij de afkondiging van de nieuwe Grondwet, die het tweekamerstelsel introduceerde)?

De voorzitter van de commissie,

Leerdam

De griffier van de commissie,

Van Leiden


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van Beek (VVD), Halsema (GL), Van der Staaij (SGP), De Pater-van der Meer (CDA), Van Bochove (CDA), Gerkens (SP), Sterk (CDA), Leerdam (PvdA), Voorzitter, De Krom (VVD), ondervoorzitter, Griffith (VVD), Boelhouwer (PvdA), Irrgang (SP), Kalma (PvdA), Schinkelshoek (CDA), Van der Burg (VVD), Brinkman (PVV), Pechtold (D66), Van Raak (SP), Thieme (PvdD), Kuiken (PvdA), Leijten (SP), Heijnen (PvdA), Bilder (CDA), Anker (CU) en Vacature (CDA). Plv. leden: Teeven (VVD), Heemelaar (GL), Van der Vlies (SGP), Van de Camp (CDA), Smilde (CDA), Polderman (SP), Spies (CDA), Wolbert (PvdA), Aptroot (VVD), Zijlstra (VVD), Vermeij (PvdA), Van Gerven (SP), Heerts (PvdA), Çörüz (CDA), Remkes (VVD), De Roon (PVV), Van der Ham (D66), Van Bommel (SP), Ouwehand (PvdD), Timmer (PvdA), De Wit (SP), Kraneveldt-van der Veen (PvdA), Van Haersma Buma (CDA), Cramer (CU) en Knops (CDA).