Gepubliceerd: 24 juni 2009
Indiener(s): Gerdi Verbeet (PvdA)
Onderwerpen: begroting bestuur financiƫn parlement
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31952-16.html
ID: 31952-16

31 952
Raming der voor de Tweede Kamer in 2010 benodigde uitgaven, alsmede aanwijzing en raming van de ontvangsten

nr. 16
TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 24 juni 2009

In de staat Raming van de uitgaven en ontvangsten (stuk nr. 2 en nota van wijziging nr. 6) wordt in de kolom Raming 2010 de volgende wijziging aangebracht.

(Bedragen x € 1 000)

ArtikelOmschrijvingRaming voor Tweede Nota van WijzigingMutatie Tweede NotaRaming na van Wijziging
3Wetgeving en controle door de Tweede Kamer88 860PM88 860 + PM

Toelichting

De Kamer heeft bij de behandeling van de Raming 2010 ingestemd met het voorstel een heroriëntatie op de ondersteuning van de fracties te verrichten. Gewerkt zal worden met de volgende opdracht:

Onderzoek

1) welke financiële mogelijkheden er zijn om de huidige ondersteuning van de Kamer, de fracties en de individuele leden te versterken langs de lijnen zoals uitgezet in het rapport Vertrouwen en Zelfvertrouwen;

2) of een verdere reallocatie van bestaande ambtelijke en politieke middelen mogelijk is en hoe aan financiële voorstellen binnen of buiten de begroting van de Tweede Kamer invulling te geven van de door de Kamer overgenomen aanbevelingen uit bovengenoemd rapport. Daartoe worden alle begrotingsposten op dienstenniveau in kaart gebracht en wordt aangegeven hoe deze middelen op basis van de jaarplannen van de diensten worden aangewend.

3) de werkdruk van de leden , zoals mede veroorzaakt wordt door het toegenomen e-mailverkeer.

Op dit moment is nog geen inschatting te geven van de hiermee gemoeide kosten in 2010. Wel is de verwachtingen dat er uitgaven kunnen komen in 2010. Om deze reden wordt artikel 3 verhoogd met een PM raming. Het is op dit moment nog niet geheel duidelijk op welk onderdeel binnen artikel 3 de uiteindelijk wijziging kan neerslaan. De uiteindelijk wijzing kan derhalve neerslaan bij diverse posten binnen artikel 3.

Uiterlijk najaar 2009 moet duidelijk zijn wat de uitkomsten zijn van het onderzoek.

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

G. A. Verbeet

De Griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

J. E. Biesheuvel-Vermeijden