Kamerstuk 31924-IV-6

Verslag houdende een lijst van een vraag en een antwoord bij de slotwet 2008 IV

Dossier: Jaarverslag en slotwet Koninkrijksrelaties 2008

Gepubliceerd: 5 juni 2009
Indiener(s): Ank Bijleveld (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31924-IV-6.html
ID: 31924-IV-6

31 924 IV
Jaarverslag en slotwet Koninkrijksrelaties 2008

nr. 6
VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAAG EN ANTWOORD

Vastgesteld 5 juni 2009

De vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vraag en antwoord.

Deze is hierbij afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Van Beek

De griffier van de commissie,

De Gier

1

Waardoor zijn de lagere ontvangsten van de betalingsachterstand (€ 9 miljoen) en tegenvallende ontvangsten aflossing rente op begrotingslening Bank Nederlandse Antillen (€ 1,4 miljoen) veroorzaakt?

De mutatie ad. € 9 miljoen betreft een technische mutatie. Voor sanering van de betalingsachterstanden van Bonaire is eind 2008 een bedrag ad. € 9 miljoen vanuit de interne begrotingsreserve overgeboekt naar de begroting H IV. Deze overboeking is d.m.v. een desaldering (ophoging uitgaven en ontvangsten) aan de begroting H IV toegevoegd. Aangenomen werd dat Bonaire een goedkeurende accountantsverklaring over de betalingsachterstanden zou opleveren. Omdat dit niet het geval was, kon eind 2008 niet met sanering worden gestart. Inmiddels is in februari 2009 een goedkeurende accountantsverklaring ontvangen. Naar verwachting zal dan ook in 2009 gestart worden met sanering van de betalingsachterstanden van Bonaire.

De lagere ontvangst van € 1,4 miljoen bestaat uit niet betaalde aflossingen en rente door de Nederlandse Antillen op verstrekte begrotingsleningen. 3


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van Beek (VVD), voorzitter, Van Gent (GL), Van Bommel (SP), Van der Staaij (SGP), Blok (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Remkes (VVD), Van Bochove (CDA), Van Velzen (SP), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Sterk (CDA), Leerdam (PvdA), ondervoorzitter, Van Hijum (CDA), Griffith (VVD), Boelhouwer (PvdA), Schinkelshoek (CDA), Ortega-Martijn (CU), Brinkman (PVV), Pechtold (D66), Van Raak (SP), Gill’ard (PvdA), Lempens (SP), Ouwehand (PvdD), Kuiken (PvdA) en De Rouwe (CDA).

Plv. leden: Ten Broeke (VVD), Halsema (GL), Van Leeuwen (SP), Van der Vlies (SGP), Zijlstra (VVD), Wolbert (PvdA), Weekers (VVD), De Nerée tot Babberich (CDA), Poppe (SP), Vacature (CDA), Vacature (CDA), Blom (PvdA), Vacature (CDA), Van Miltenburg (VVD), Spekman (PvdA), Vacature (CDA), Voordewind (CU), Graus (PVV), Koşer Kaya (D66), Vacature (SP), Bouchibti (PvdA), Van Dijk (SP), Thieme (PvdD), Kalma (PvdA) en Vacature (CDA).