Gepubliceerd: 22 februari 2012
Indiener(s): Liesbeth Spies (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: bestuursrecht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31906-9.html
ID: 31906-9
Origineel: 31906-2

Nr. 9 DERDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 22 februari 2012

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Enig artikel

Artikel II wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «Artikel I, onderdelen C, derde lid, D en F» vervangen door: Artikel I, onderdelen C, vierde lid, en D.

2. Onder vernummering van het tweede en derde lid tot derde en vierde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

2. Artikel I, onderdeel F, treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst en werkt, indien de datum van uitgifte van het Staatsblad gelegen is na 31 december 2012, terug tot en met 1 januari 2013.

3. In het derde lid (nieuw) wordt «C, eerste en tweede lid» vervangen door: C, eerste tot en met derde lid.

4. In het vierde lid (nieuw) wordt «het kalenderjaar 2010» vervangen door: het kalenderjaar 2013.

TOELICHTING

Met deze nota van wijziging wordt de inwerkingtredingsbepaling van het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet subsidiëring politieke partijen met het oog op verlaging van de subsidies aangepast. Naast herstel van een technisch gebrek (onderdeel C bevat vier in plaats van drie artikelleden) betreft het een wijziging ten aanzien van onderdeel F.

Onderdeel F bevat een wijziging van artikel 10, derde lid, van de Wet subsidiëring politieke partijen. Op grond van het huidige artikel 10, derde lid, van de Wet subsidiëring politieke partijen omvat het financieel verslag dat samen met de aanvraag tot subsidievaststelling wordt ingediend, een rekening van de uitgaven en ontvangsten, uitgaande van het kasstelsel. Met onderdeel F wordt het kasstelsel vervangen door het baten-lastenstelsel. Doel hiervan is een vermindering van de administratieve lasten, omdat in de praktijk het baten-lastenstelsel voor de reguliere boekhouding wordt gehanteerd.

In de inwerkingtredingsbepaling is geregeld dat dit onderdeel terugwerkende kracht heeft tot en met 1 januari 2010 en dat het voor het eerst van toepassing is op het financieel verslag over het kalenderjaar 2010. De subsidieverantwoording over het kalenderjaar 2010 is echter afgerond. Naar alle waarschijnlijkheid zal ook de verantwoording over het kalenderjaar 2011 zijn afgerond vóór inwerkingtreding van het wetsvoorstel. Omdat het achteraf alsnog aanpassen van het boekhoudkundig stelsel juist tot meer administratieve lasten leidt, is ervoor gekozen de inwerkingtredingsbepaling van het wetsvoorstel aan te passen. Voor het lopende kalenderjaar 2012 zal het eveneens tot extra werkzaamheden leiden als het boekhoudkundig stelsel tussentijds met terugwerkende kracht zou moeten worden aangepast. Om die reden is ervoor gekozen het baten-lastenstelsel voor het eerst van toepassing te laten zijn op het kalenderjaar 2013.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J. W. E. Spies