Gepubliceerd: 19 maart 2012
Indiener(s): Joop Atsma (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (CDA)
Onderwerpen: geluid luchtvaart natuur en milieu verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31898-9.html
ID: 31898-9
Origineel: 31898-2

Nr. 9 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 19 maart 2012

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

ARTIKEL I, onderdeel C, wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het voorgestelde artikel 8a.54 wordt een lid toegevoegd, luidende:

3. De voordracht voor een besluit beperkingengebied buitenlandse luchthaven wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

2. Het voorgestelde artikel 8a.58 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het tweede lid wordt «Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer» vervangen door: Onze Minister van Infrastructuur en Milieu.

b. Het derde lid komt te luiden:

3. Onze Minister van Infrastructuur en Milieu beslist omtrent de verklaring van geen bezwaar of de ontheffing, bedoeld in het tweede lid, indien het een militaire luchthaven betreft, in overeenstemming met Onze Minister van Defensie.

3. Het voorgestelde artikel 8a.59 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het eerste lid wordt «Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer» vervangen door: Onze Minister van Infrastructuur en Milieu.

b. Het tweede lid komt te luiden:

2. Een regeling als bedoeld in het eerste lid wordt ten aanzien van militaire luchthavens vastgesteld in overeenstemming met Onze Minister van Defensie.

4. In het voorgestelde artikel 8a.61 vervalt de zinsnede: dat de in deze artikelen aan Onze Minister van Verkeer en Waterstaat toegekende taken en bevoegdheden worden uitgeoefend door Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, en.

5. Het voorgestelde artikel 8a.62 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het eerste en tweede lid wordt «Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer» (telkens) vervangen door: Onze Minister van Infrastructuur en Milieu.

b. In het derde lid vervalt de zinsnede: met dien verstande dat in plaats van «Onze Minister van Verkeer en Waterstaat» wordt gelezen: Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

B

ARTIKEL I, onderdeel E, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het voorgestelde artikel 11.22a wordt «Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer» vervangen door: Onze Minister van Infrastructuur en Milieu.

2. Het voorgestelde artikel 11.22b wordt als volgt gewijzigd:

a. In het eerste lid wordt «Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer» vervangen door: Onze Minister van Infrastructuur en Milieu.

b. In het derde lid vervalt de zinsnede: , met dien verstande dat voor de toepassing van artikel 11.20 Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer de plaats inneemt van Onze Minister van Verkeer en Waterstaat.

C

Na artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL Ia

Indien het bij Koninklijke boodschap van 24 juli 2010 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en aanverwante wetten met het oog op enige verbeteringen en vereenvoudigingen van het bestuursprocesrecht (Wet aanpassing bestuursprocesrecht, 32 450) tot wet is of wordt verheven en deel B, artikel CXXIX, onderdeel C, van die wet eerder in werking treedt dan artikel I, onderdeel F, van deze wet, vervalt artikel I, onderdeel F, van deze wet.

Toelichting

Onderdeel A, onderdeel 1

In Artikel I, onderdeel C (artikel 8a.54), wordt een voorhangprocedure geregeld met betrekking tot de op te stellen besluiten beperkingengebied voor een buitenlandse luchthaven. Dit sluit aan op de regeling van voorhang in de Wet luchtvaart bij andere luchthavens (Schiphol, luchthavens van nationale betekenis en luchthavens met regionale betekenis).

Overige onderdelen A en B

Alle overig voorgestelde wijzigingen zijn louter van redactionele aard en een gevolg van de nieuwe departementale indeling: het samenvoegen van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Onderdeel C

Dit onderdeel voegt een zogenaamde samenloopbepaling in. In het wetsvoorstel aanpassing bestuursprocesrecht (32 450) wordt voorgesteld om artikel 12.1 van de Wet luchtvaart te laten vervallen. Artikel I, onderdeel F, van het onderhavige wetsvoorstel (31 898) voorziet evenwel nog in een wijziging van artikel 12.1 van de Wet luchtvaart. De samenloopbepaling garandeert dat indien het eerstgenoemde wetsvoorstel (32 450), nadat het tot wet is verheven, eerder in werking treedt dan het laatstgenoemde wetsvoorstel (31 898), de voorgestelde wijziging van artikel 12.1 – dat alsdan inmiddels is geschrapt – komt te vervallen.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, J. J. Atsma