Kamerstuk 31876-22

Amendement van het lid Remkes c.s. over het sterker terug laten komen van de variabele component in de taken van de NPS bij het vaststellen van de maximalisering van het budget

Dossier: Wijziging van de Mediawet 2008 en de Tabakswet ter implementatie van de richtlijn Audiovisuele mediadiensten


53,3 %
46,7 %

CU

Verdonk

PvdD

SP

PVV

PvdA

D66

VVD

GL

SGP

CDA


31 876
Wijziging van de Mediawet 2008 en de Tabakswet ter implementatie van de richtlijn Audiovisuele mediadiensten

nr. 22
AMENDEMENT VAN HET LID REMKES C.S.

Ontvangen 9 juni 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel IV wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef komt de zinsnede «of tegelijk met» te vervallen.

2. Voor onderdeel A wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

0A

In artikel I wordt na onderdeel I een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ia

In artikel 2.149, komt de volzin aan het slot van het eerste lid als volgt te luiden: Onze Minster stelt het budget, bedoeld in de eerste volzin, onderdeel d, niet hoger vast dan het gemiddelde budget dat met toepassing van artikel 2.152 voor een omroepvereniging wordt vastgesteld.

II

Na artikel IV worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IVa

Indien het bij koninklijke boodschap van 8 december 2008 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Mediawet 200. in verband met onder meer de erkenning en de financiering van de publieke omroep (Kamerstukken II 2008/09, 31 804, nr. 2) tot wet wordt verheven en tegelijk met deze wet in werking treedt, wordt deze wet als volgt gewijzigd:

A

Artikel I, onderdeel S, onder 1, komt te luiden:

1. Het tweede lid komt te luiden:

2. De vermelding is zodanig vormgegeven dat:

a. tussen 06.00 uur en 21.00 uur de vermelding van sponsors die zich bezighouden met de productie of verkoop van alcoholhoudende dranken, geschiedt door neutrale vermelding of vertoning van naam of (beeld)-merk; en

b. in andere gevallen dan bedoeld in onderdeel a, de vermelding geschiedt door vermelding of vertoning van naam, (beeld)merk of ander onderscheidend teken en het publiek niet rechtstreeks door middel van specifieke aanprijzingen wordt aangespoord tot het kopen of huren van producten of afname van diensten van de sponsors.

B

In artikel I, onderdeel FF, wordt «2.98» vervangen door: 2.94.

ARTIKEL IVb

Indien het bij koninklijke boodschap van 8 december 2008 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Mediawet 200. in verband met onder meer de erkenning en de financiering van de publieke omroep (Kamerstukken II 2008/09, 31 804, nr. 2) tot wet wordt verheven en tegelijk met deze wet in werking treedt, wordt in artikel I, onderdeel ZZ, onderdeel 2, van die wet de zinsnede «het maximale budget» vervangen door de zinsnede: het gemiddelde budget.

III

In artikel V wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende

Aa

In artikel I, onderdeel ZZ, wordt in het tweede onderdeel de zinsnede «het maximale budget» vervangen door: het gemiddelde budget.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe om de variabele component die in de taken van de NPS zit, sterker terug te laten komen bij het vaststellen van de maximering van het budget van de NPS. Dit gebeurt door de voorgestelde maximering vast te stellen op het gemiddelde van wat de omroepverenigingen ontvangen. Daardoor wordt dit maximum hoger wanneer er minder omroepverenigingen zijn en dus meer behoefte is aan de aanvullende taak van de NPS. Tegelijk is het maximum lager wanneer er meer omroepverenigingen zijn en er dus minder behoefte is aan de aanvullende taak van de NPS.

Dit amendement zorgt ervoor dat als Kamerstuk 31 804 A tot wet wordt verheven, artikel 2.149, eerste lid, laatste volzin in de Mediawet 2008 als volgt zal komen te luiden: «Onze Minster stelt het budget, bedoeld in de eerste volzin, onderdeel d, niet hoger vast dan het gemiddelde budget dat met toepassing van artikel 2.152 voor een omroepvereniging wordt vastgesteld.» Ten opzichte van het huidige wetsvoorstel 31 804 wordt het woord «maximale» vervangen door «gemiddelde».

Remkes

Voordewind

Atsma

Bosma