Kamerstuk 31874-14

Amendement van de leden Anker en Sterk over vaststelling kinderopvangtoeslag per leeftijdsgroep in plaats van per soort kinderopvang

Dossier: Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een herziening van het stelsel van gastouderopvang

Gepubliceerd: 29 mei 2009
Indiener(s): Ed Anker (CU), Mirjam Sterk (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31874-14.html
ID: 31874-14
Wijzigingen: 31874-43

31 874
Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een herziening van het stelsel van gastouderopvang

nr. 14
AMENDEMENT VAN DE LEDEN ANKER EN STERK

Ontvangen 29 mei 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel C, wordt in artikel 7, derde lid, de zinsnede «per soort kinderopvang» vervangen door: per leeftijdsgroep.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe om het bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen maximum aantal uren kinderopvang dat in aanmerking wordt genomen bij de hoogte van de kinderopvangtoeslag vast te stellen per leeftijdsgroep in plaats van per soort kinderopvang.

Om te voorkomen dat ouders aantallen opvanguren aanvragen die in geen enkele relatie staan tot het werkelijke aantal uren arbeid, is er in het wetsvoorstel voor gekozen een maximum te stellen aan het aantal uren waarvoor een kinderopvangtoeslag kan worden verkregen.

In het wetsvoorstel is bepaald dat dit maximum aantal uren per soort kinderopvang verschillend kan worden vastgesteld. Echter niet de vorm van opvang, maar de leeftijd van het kind is hoofdzakelijk bepalend voor het benodigde aantal uren opvang. Zo wordt in de Memorie van toelichting bij het wetsvoorstel met betrekking tot het te stellen maximum als indicatie gesteld dat het bij opvang voor kinderen in de leeftijd 0–4 jaar in gastouderopvang of in een kindercentrum gaat om circa 220 uur per maand.

De voorgestelde aanpassing van het derde lid van artikel 7 van de Wet Kinderopvang sluit hier naar de mening van de indiener beter bij aan.

Anker

Sterk