Kamerstuk 31728-39

Besluit tot schorsing van het besluit van de gemeenteraad van Westland tot wijziging van de Verordening Winkeltijden 2005

Dossier: Wijziging van de Winkeltijdenwet met het oog op inkadering van de bevoegdheid om vrijstelling te verlenen of een ontheffingsbevoegdheid toe te kennen in verband met de toeristische aantrekkingskracht van een gemeente

Gepubliceerd: 28 april 2010
Indiener(s): Maria van der Hoeven (minister economische zaken) (CDA)
Onderwerpen: economie ondernemen toerisme
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31728-39.html
ID: 31728-39

Nr. 39 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 april 2010

De gemeenteraad van Westland is op 24 maart 2010 op de hoogte gesteld van het Koninklijk besluit tot vernietiging van het besluit van de gemeenteraad tot algehele openstelling van de winkels op zondag (Stb. 2010, 138). De initiatiefnemers van het besluit dat is vernietigd, hebben een nieuw initiatiefvoorstel opgesteld. In dit voorstel wordt opnieuw algehele openstelling van de winkels op zondag voorgesteld. In de gemeenteraadsvergadering van 30 maart 2010 heeft de gemeenteraad dit nieuwe besluit met een kleine meerderheid aangenomen.

De leden van de fracties van het CDA, Westland Verstandig, Progressief Westland en ChristenUnie-SGP van de gemeenteraad van Westland hebben bij brief van 1 april 2010 aan de minister van Economische Zaken en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een verzoek gedaan tot vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van 30 maart 2010. De leden van deze fracties stellen dat het raadsbesluit tot wijziging van de Verordening Winkeltijden Westland 2005 voor vernietiging in aanmerking komt wegens strijdigheid met het Koninklijk Besluit van 22 maart 2010 en strijdigheid met de wet c.q. het recht.

De gemeenteraad van Westland heeft aangegeven dat hij beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zal gaan instellen tegen het koninklijk besluit tot vernietiging van de gemeenteraad van 27 oktober 2009. Het besluit van de gemeenteraad van 30 maart 2010 heb ik daarom voorgedragen tot schorsing, zodat ik de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in mijn oordeel kan betrekken. De Kroon heeft daarom besloten om het besluit van 30 maart 2010 van de gemeenteraad van Westland tot algehele winkelopening op zondag te schorsen. Het besluit tot schorsing treedt in werking op het moment dat het besluit is gepubliceerd in het Staatsblad.

Dit zal naar verwachting op 3 mei 2010 zijn. U treft een afschrift van het besluit tot schorsing in de bijlage aan.1

De minister van Economische Zaken

M. J. A. van der Hoeven