Kamerstuk 31700-XVI-122

Aankondiging brief goed bestuur bij zorgaanbieders

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 20 januari 2009
Indiener(s): Ab Klink (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (CDA), Jet Bussemaker (staatssecretaris volksgezondheid, welzijn en sport) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XVI-122.html
ID: 31700-XVI-122

31 700 XVI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2009

nr. 122
BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 januari 2009

Het onderwerp goed bestuur (governance) is een bijzonder actueel en urgent thema. Wij realiseren ons dat terdege. Vragen rond governance spelen een rol bij het onderwerp fusies zoals wij hebben geconstateerd in het debat rond de voorgenomen fusie Philadelphia Zorg, Evean Groep en Woonzorg Nederland. De heer Jan de Vries c.s. heeft dit thema nadrukkelijk aan de orde gesteld en hierover een motie ingediend. Vragen rond governance zijn ook veelvuldig aan de orde gekomen tijdens het laatste begrotingsdebat, de recentelijk gevoerde debatten over – onder andere – IJsselmeer, en spelen nu ook bij de zorginstellling Philadelphia. De heer Van der Veen c.s.1 heeft over dit onderwerp ook een aantal moties ingediend.

Wij zijn voornemens om u nog dit voorjaar een brief te doen toekomen over het onderwerp goed bestuur bij zorgaanbieders. Deze brief zullen wij intregreren in de door de minister aangekondigde brief over het advies van de NZa over het winstexperiment en laten aansluiten bij de wetgeving van de minister van Justitie inzake de maatschappelijke onderneming. Ook zullen wij in deze brief nader ingaan op het onderwerp verticale integratie.

Met oog hierop hebben wij inmiddels advies ingewonnen over de Europeesrechterlijke aspecten die samenhangen met een verbod op winstuitkering. Daarnaast zijn wij nog in afwachting van:

– Het RVZ-advies governance (verwacht februari).

– Het advies van de Raad van State over (o.a.) de mogelijkheden om binnen het Europeesrechtelijke kader de NMa een scherper toetsingskader mee te geven zodat al bij een lager marktaandeel dan nu gebruikelijk in de zorg kan worden overgaan tot een fusieverbod (verwacht voorjaar 2009).

– Het advies van de Raad van State over het wetvoorstel maatschappelijke onderneming zoals dat is voorgelegd door de minister van Justitie.

Al deze adviezen en achtergrondstukken zullen wij betrekken in de hiervoor aangekondigde brief.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker


XNoot
1

Vergaderjaar 2008–2009, 31 700-XVI, nr. 49 en 31 700-XVI, nr. 50.