Kamerstuk 31700-XV-49

SER Scan jaarverslagen bedrijfslichamen 2007

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 12 december 2008
Indiener(s): Piet Hein Donner (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XV-49.html
ID: 31700-XV-49

31 700 XV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2009

nr. 49
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 december 2008

Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de Wet op de bedrijfsorganisatie informeer ik u jaarlijks over de jaarverslagen van de product- en bedrijfschappen (hierna: schappen). Alle schappen hebben hun jaarverslag voor 2007 gepubliceerd. U kunt de jaarverslagen vinden op de websites van de schappen. Een overzicht van de adressen van de websites is bijgevoegd.1

Zoals gebruikelijk heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) ten aanzien van de jaarverslagen een «scan» uitgevoerd. Dit betreft een beoordeling van de jaarverslagen op basis van bepaalde criteria. Dit jaar heeft de SER in samenspraak met de schappen deze criteria herijkt. De lijst met criteria is als bijlage bij de scan gevoegd.1 Dit jaar heeft de SER, naast een beoordeling van de standaard aandachtspunten, speciale aandacht geschonken aan het thema «duidelijkheid». Bekeken is in hoeverre de jaarverslagen inzichtelijk en toegankelijk zijn.

De scan is opgesteld door de uit onafhankelijke Kroonleden samengestelde Toezichtkamer, waaraan in juli 2008 de toezichttaken van de SER zijn gedelegeerd.

Hieronder ga ik in op de belangrijkste conclusies.

De jaarverslagen 2007 van de schappen zijn ten opzichte van 2006 op vele punten verbeterd.

De schappen hebben meer informatie opgenomen omtrent de bezwaar- en beroepprocedures.

Het vermelden van de effecten en gevolgen van het beleid vertoont een stijging. Dit geldt ook voor het aandachtspunt terugkoppeling van effecten naar beleid. Ondanks deze stijging rapporteert de helft van de schappen nog niet of nauwelijks over deze twee genoemde punten.

De schappen hebben minder aandacht geschonken aan de autonome en heffingsverordeningen.

Gebleken is dat vrijwel alle schappen inzichtelijke jaarverslagen publiceren. Bij enkele schappen zou een (gedetailleerde) inhoudsopgave kunnen bijdragen aan de toegankelijkheid.

De Toezichtkamer heeft ook gekeken in hoeverre de schappen al rapporteren over de onderwerpen die voortvloeien uit de in 2007 ingevoerde Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen. Hoewel de schappen echter pas verplicht zijn om in de jaarverslagen over 2008 te rapporteren over onderdelen van deze code, heeft de Toezichtkamer geconstateerd dat de meeste schappen er nu al aandacht aan schenken.

Ik deel de conclusies van de SER. Ik verwacht dat de Code goed bestuur een positieve invloed zal hebben op het vermelden van de effecten van het beleid. De individuele resultaten zijn in gesprekken met de schappen besproken.

In het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de bedrijfsorganisatie, dat momenteel ter behandeling ligt bij de Eerste Kamer, is een verplichting opgenomen voor de SER om voortaan naast zijn gebruikelijke jaarverslag separaat een verslag uit te brengen over de toezichtstaak. Met de SER wordt overlegd of de jaarlijkse scan van de jaarverslagen van de bedrijfslichamen voortaan een onderdeel kan uitmaken van dit nieuwe verslag.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.