Kamerstuk 31700-XIV-68

Goedkeuring Europese Commissie steunmaatregel NN 47/2004 (subsidieregeling natuurbeheer)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 5 december 2008
Indiener(s): Gerda Verburg (minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XIV-68.html
ID: 31700-XIV-68

31 700 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009

nr. 68
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 december 2008

Hierbij bericht ik u over de goedkeuring die de Europese Commissie 26 november jl. heeft verleend aan steunmaatregel NN 47/2004 ((ex N/344/A/99) subsidieregeling natuurbeheer). De goedkeuringsbeschikking is bijgevoegd.1 Verder bericht ik u, zoals toegezegd tijdens het algemeen overleg van 4 september jl. met de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, over de stand van zaken van de Stimuleringsregeling bosuitbreiding op landbouwgronden en twee fiscale rapporten over natuurbeheer.

Goedkeuring subsidies

De goedkeuring van steunmaatregel NN 47/2004 betreft de in de steunmaatregel opgenomen subsidies voor beheer van natuurterrein, bos en landschap, voor recreatie, voor sloop van gebouwen ten behoeve van natuurinrichting en de vrijstelling van inkomsten- en vennootschapsbelasting van die subsidies.

De goedkeuring heeft betrekking op de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 en op de thans geldende subsidieregeling natuurbeheer van de onderscheiden provincies. De goedkeuring behelst tevens de subsidie voor organisatiekosten voor samenwerkingsverbanden over de periode 2000–2004.

De Commissie oordeelt wel dat landeigenaren als ondernemingen moeten worden aangemerkt. Nederland had juist betoogd dat die redenering niet in alle gevallen opging, gelet op de activiteiten waarop natuurbeheer betrekking heeft.

Fiscale aangelegenheden

De regeling van de fiscale vrijstelling van de subsidies is de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van Financiën. Deze vrijstelling wordt immers opgenomen in de fiscale regelgeving. De subsidies op grond van de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 en de provinciale subsidieregeling natuurbeheer alsmede de landschapssubsidie op grond van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer en de provinciale subsidieregeling agrarisch natuurbeheer zullen met terugwerkende kracht tot en met 2002 volledig worden vrijgesteld van inkomsten- en vennootschapsbelasting. Tot 2002 zullen zij voor 90% worden vrijgesteld.

Naar aanleiding van deze goedkeuring leg ik op korte termijn aan de Europese Commissie voor de voorgenomen fiscale vrijstelling van de subsidies die op grond van Stimuleringsregeling bosuitbreiding op landbouwgronden worden verstrekt.

Wat betreft de hierna genoemde twee fiscale rapporten heb ik het volgende voornemen. Gezien de overlap met de fiscale voorstellen van de Taskforce Financiering Landschap Nederland die het kabinet serieus in overweging wil nemen, zullen de rapporten «De Natuurschoonwet voor Landbouwbedrijven in EHS en Nationale landschappen» en «Fiscale faciliteiten en knelpunten bij natuurontwikkeling door particulieren» in de beoordeling daarvan worden meegenomen. In de loop van 2009 verwacht ik een kabinetsreactie gereed te hebben.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.