Kamerstuk 31700-XIV-19

Amendement van het lid Koppejan om vissers certificeringsassessments te kunnen laten uitvoeren

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 24 november 2008
Indiener(s): Ad Koppejan (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XIV-19.html
ID: 31700-XIV-19

31 700 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009

nr. 19
AMENDEMENT VAN HET LID KOPPEJAN

Ontvangen 24 november 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 21 Duurzaam Ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1 000 (x € 1 000).

II

In artikel 21 Duurzaam Ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt om binnen de LNV-begroting € 1 mln. vrij te maken ter ondersteuning van de Nederlandse vissers om certificeringsassessments te kunnen laten uitvoeren. Deze middelen welke nu nog bestemd zijn voor Innovatieve proefprojecten (500 miljoen) en Regeling garantstelling visserij (500 miljoen) zouden effectiever en doelgerichter kunnen worden ingezet onder de titel regeling ondersteuning certificering (tevens zal een motie worden ingediend ter ontwikkeling van de regeling). De regeling dient er voor zorgt te dragen dat zowel collectieve als individuele acties kunnen worden ondersteund. Daarnaast dient ook het criterium van financiële draagkracht van de aanvrager, mee te wegen bij de toekenning en hoogte van de overheidsbijdrage. Certificering, voldoen aan het MSC certificaat is volgens de CDA-fractie een belangrijk instrument op weg naar een volledig duurzame visserij. In verschillende lidstaten hebben de verantwoordelijke visserijministers financiële middelen ter beschikking gesteld om de certificeringsassessments te laten uitvoeren. In Nederland zijn er niet in dezelfde mate overheidsmiddelen beschikbaar gesteld als in het buitenland om vissers te helpen een preassessment of een certificeringsassessment uit te laten voeren. De CDA fractie maakt zich grote zorgen over het level playing field. Nederlandse vissers dreigen nu achterop te raken in Europa. In het kader van de gewenste transitie naar een meer duurzame visserij is het wenselijk dat certificering van Nederlandse vis en visproducten meer aandacht behoeft dan nu het geval is. De middelen dienen ter cofinanciering te worden besteed, waarbij de sector (eventueel in samenwerking met retail) dus een gedeelte financiert en de overheid.

Koppejan