Kamerstuk 31700-XII-52

Aantal ongevallen en de oorzaken van de onveiligheid op de Westerschelde

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (XII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 22 december 2008
Indiener(s): Tineke Huizinga (staatssecretaris verkeer en waterstaat) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn verkeer water
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XII-52.html
ID: 31700-XII-52

31 700 XII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (XII) voor het jaar 2009

nr. 52
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2008

In het Algemeen Overleg op 2 oktober 2008 (kamerstuk 31 700 XII, nr. 6) heb ik toegezegd u te informeren over het aantal ongevallen en de oorzaken van de onveiligheid op de Westerschelde en de maatregelen die daartegen worden genomen.

De Westerschelde vormt een open zeearm met getijdenstromen, bochten en zandbanken in het traject naar Antwerpen. Op de Westerschelde vaart zowel zeevaart, binnenvaart als recreatievaart. Dagelijks zorgt de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) die bestaat uit de Vlaamse en Nederlandse bevoegde autoriteit voor een goede samenwerking met onder andere de loodsen voor een optimale nautische dienstverlening. Tevens zorgt de GNA voor het toelatingsbeleid en let daarbij vooral op diepstekende en tijgebonden schepen, het transport van gevaarlijke goederen en risicovolle transporten.

Naast de dagelijkse inzet om de scheepvaart op een veilige manier te begeleiden, is Rijkswaterstaat ook actief betrokken bij het project «samenwerken en slagkracht» van de veiligheidsregio Zeeland.

Het doel is daarbij het professionaliseren van de incidentbestrijding op de Westerschelde en het versterken van de operationele slagkracht. Binnen de uitvoering van dit project heeft Rijkswaterstaat in 2007 twee maal een multidisciplinaire oefening met de veiligheidsregio gehouden. De procedures voor zowel het «aanleveren van ladinggegevens» als het «opstellen van multidisciplinair advies ten aanzien van lading» zijn daarbij geoefend. Deze procedures zijn van cruciaal belang om op een snelle en doeltreffende wijze een scheepsongeval te kunnen bestrijden.

De Permanente Commissie (PC) voor Toezicht op de Scheldevaart is het hoogste orgaan in de organisatie van het gemeenschappelijk nautisch beheer in de Schelderegio. De PC is verantwoordelijk voor veilig en vlot scheepvaartverkeer. In 2003 is een speciale Commissie voor de Nautische Veiligheid Scheldemonden (CNVS) opgericht om de veiligheid te bevorderen. De CNVS bestaat uit Maritieme Dienstverlening en Kust (Vlaanderen), Rijkswaterstaat Zeeland en het Belgische en Nederlandse loodswezen. De CNVS adviseert de PC ter verbetering van de veiligheid op de Westerschelde. Tevens analyseert de CNVS de belangrijkste scheepvaartongevallen op de Westerschelde.

Uit de door de Permanente Commissie voor toezicht op de Scheldevaart uitgevoerde rapportage «monitoring veiligheid Scheldegebied 2007» blijkt dat de veiligheid zich jaarlijks heeft verbeterd en zich op een hoog veiligheidsniveau bevindt. Het aantal incidenten dat in 2003 nog op 140 lag is in 2007 gedaald tot 60. Hierbij dient opgemerkt te worden dat het overgrote deel van de incidenten betrekking heeft op minder risicovolle en eenzijdige incidenten waarbij bijvoorbeeld een schip aan de grond loopt of de betonning aanvaart.

In de afgelopen twee jaar heeft zich één ernstig ongeval voorgedaan tussen twee zeeschepen. Hierbij vond op 28 september 2007 door een verkeerd uitgevoerde ankermanoeuvre een aanvaring plaats tussen twee zeeschepen. Hoewel er geen gevaar bestond voor de directe omgeving hadden beide schepen aanzienlijke schade opgelopen. Later heeft de KLPD vastgesteld dat de kapitein onder invloed was van alcohol.

De kapitein is hiervoor strafrechtelijk vervolgd.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De staatssecretariss van Verkeer en Waterstaat,

J. C. Huizinga-Heringa