Gepubliceerd: 6 juli 2009
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-X-126.html
ID: 31700-X-126

31 700 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

nr. 126
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2009

In het algemeen overleg van 20 mei jl. (31 700 X, nr. 117) heb ik toegezegd u binnen vier weken te informeren over het werkgarantiecertificaat, na overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Met deze brief doe ik deze toezegging gestand.

In recent ambtelijk overleg is herbevestigd dat zowel Defensie als BZK defensie- en politiepersoneel mogelijkheden wil bieden om de loopbaan bij de andere werkgever voort te zetten. Het «convenant samenwerking Defensie-Politie 2005 en verder», dat vorig jaar door de betrokken partijen werd verlengd, is daarvoor een goede basis. Ook met private partijen in de veiligheidssector heeft Defensie een samenwerkingsconvenant afgesloten.

Met het flexibele personeelssysteem ondersteunt Defensie haar personeelsleden zoveel mogelijk bij loopbaankeuzes en biedt zij hen door actieve loopbaanbegeleiding en bemiddeling een maximale kans op behoud van werk binnen of buiten Defensie. Met uitstromend personeel wil Defensie indien nodig afspraken maken over de te volgen trajecten. De juiste competentieontwikkeling, onder meer blijkend uit behaalde opleidingscertificaten, kan de overstap van de krijgsmacht naar de politie en andersom faciliteren. Door middel van opleidingen heeft het personeel zich immers conform de civiele standaard gekwalificeerd voor functies binnen het totale veiligheidsdomein.

Ook de minister van BZK geeft aan dat een werkgarantie in de zin van garantie op behoud van werk niet zal worden gegeven, zij ziet een werkgarantiecertificaat als een certificaat in het licht van opleidingen, waarbij de juiste certificaten de overstap van Defensie naar politie kunnen faciliteren (zie ook de brief van de minister van BZK d.d. 27 januari 2009, Kamerstuk 29 628 nr. 114).

In samenwerking met ROCa worden opleidingen verzorgd die kwalificeren voor werk binnen het veiligheidsdomein. Hier profiteren Defensie, Politie en andere veiligheids-organisaties van; bovendien wordt uitwisseling tussen bedrijven/organisaties eenvoudiger. Ofschoon ik, als één van de werkgevers binnen het veiligheidsdomein, behoud van werk bij anderen niet kan garanderen ben ik niet alleen voorstander van de uitwisseling van personeel binnen de sector veiligheid, maar zal ik ook waar mogelijk dergelijke trajecten stimuleren en begeleiden.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries