Kamerstuk 31700-X-110

Reactie op verzoek commissie over de DVD van het toneelstuk 'Regenen dat het hier doet'

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 24 april 2009
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-X-110.html
ID: 31700-X-110

31 700 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

nr. 110
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 april 2009

Hierbij reageer ik op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie de mogelijkheden te bezien een DVD van het toneelstuk «Regenen dat het hier doet» aan militairen en hun thuisfront te zenden (verzoek met kenmerk 09-DEF-B-035).

Het toneelstuk «Regenen dat het hier doet» van twee studentes Theaterregie is in 2008 enige malen uitgevoerd en door het publiek, waaronder militairen en hun thuisfront, positief ontvangen. Het toneelstuk, dat een goed beeld van ervaringen tijdens een uitzending gaf, had tot doel de communicatie daarover tussen militairen en hun thuisfront te bevorderen.

De bestaande videoregistratie van de voorstelling legt in onvoldoende mate de intensiteit van het stuk vast. Dit is een belangrijk beperking, omdat juist de intensiteit die de uitvoeringen wel kenmerkte het toneelstuk volledig tot zijn recht deed komen en de boodschap overbracht. De beschikbare registratie komt daarom niet tegemoet aan het doel van de Kamer. Voorts maken de auteur en regisseuses die samen de auteursrechten bezitten uit professioneel oogpunt bezwaar tegen toezending van de registratie aan individuen. Deze is alleen geschikt voor vertoning in groepsverband met een inleiding en een afsluiting met discussie. Op die manier echter zou de registratie niets toevoegen aan de reeds beschikbare ondersteunende middelen voor groepssessies met het thuisfront.

Om die reden heb ik besloten verder af te zien van het voornemen militairen en hun thuisfront een DVD van het toneelstuk «Regenen dat het hier doet» toe te sturen.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries