Kamerstuk 31700-VIII-177

A- en B- lijsten met OCW-wetsvoorstellen waarvan afhandeling voor het zomerreces 2009 door Tweede Kamer dan wel beide Kamers gewenst is

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 7 mei 2009
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen: begroting bestuur financiƫn organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VIII-177.html
ID: 31700-VIII-177

31 700 VIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

nr. 177
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 mei 2009

In antwoord op uw brief van 23 april 2009, zend ik u hierbij een overzicht van de consequenties van niet tijdige afhandeling van de wetsvoorstellen die voor het zomerreces aan de Tweede Kamer (en eventueel aan de Eerste Kamer) zullen worden (of zijn) aangeboden.

Tevens informeer ik u hierbij over het tijdstip van indiening van het Wetsvoorstel tot intrekking WVI en wijziging van diverse wetten i.v.m. de oprichting van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en van de wijziging van de Wet studiefinanciering 2000 i.v.m. de invoering van de OV-chipkaart:

Het eerstgenoemde wetsvoorstel zal één dezer dagen bij de Tweede Kamer ingediend zijn of worden, het laatstgenoemde wetsvoorstel zal naar verwachting eind mei door de Raad van State van een advies worden voorzien en zo spoedig mogelijk in juni 2009 bij de Tweede Kamer ingediend worden.

Overzicht van wetsvoorstellen:

B. Tweede Kamer en Eerste Kamer

– Wijziging van de Leerplichtwet 1969, de Wet educatie en beroepsonderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet verzelfstandiging informatiseringsbank en de Wet op het voortgezet onderwijs i.v.m. onder meer het vereenvoudigen van de procedure voor verzuimmelding (Kamerstukken II, 2008/09, 31 829): Dit wetsvoorstel is aangemeld voor plenaire behandeling. Volgens uw planning vindt de behandeling plaats in de week van 18 mei. Wanneer het wetsvoorstel niet door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer voor het zomerreces wordt behandeld en aangenomen, zal de huidige gedoogsituatie ten aanzien van het digitale verzuimloket langer blijven bestaan.

Wijziging Wet kinderopvang i.v.m. een herziening van het stelsel van gastouderopvang (Kamerstukken II, 2008/09, 31 874): De nota naar aanleiding van het verslag, de nota van wijziging en de begeleidende stukken zijn vrijdag 24 april 2009 naar de Tweede Kamer gestuurd. Om de wijzigingen per 1 januari 2010 te kunnen effectueren, dient de wet voor 1 september 2009 tot stand te komen om de Belastingdienst in staat te stellen de maatregelen zorgvuldig in te voeren. Wanneer er geen behandeling voor het zomerreces plaatsvindt, zal dit niet mogelijk zijn.

– Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs in hoofdzaak ten behoeve van het volgen van assistentopleidingen in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (Kamerstukken II, 2008/09, 31 868):

De huidige tijdelijke beleidsregel loopt af. Dat betekent dat scholen niet langer meer een aanvraag kunnen doen voor een assistentopleiding in het vmbo.

A. Tweede Kamer

– Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enige andere wetten, onder meer i.v.m. de verbetering van het bestuur bij de instellingen voor Hoger onderwijs, de collegegeldsystematiek en de rechtspositie van studenten (Versterking Besturing) (Kamerstukken II, 2008/09, 31 821):

De Nota naar aanleiding van het Verslag en de Nota van wijziging zijn op 29 april 2009 naar de Tweede Kamer verstuurd. Gelet op de aard van de vele verschillende wijzigingen die worden voorgesteld hecht ik zeer aan behandeling door uw Kamer voor het reces.

– Wetsvoorstel tot intrekking van de Wet verzelfstandiging informatiseringsbank en wijziging van diverse wetten i.v.m. de oprichting van de Dienst Uitvoering Onderwijs:

De inwerkingtreding van dit wetsvoorstel i.v.m. de oprichting van de DUO per 1 januari 2010 komt in gevaar, en daarmee de fusie van de IB-Groep en Cfi per die datum, wanneer dit voorstel niet voor het zomerreces door uw Kamer wordt behandeld. De opheffing van de IB-Groep en de start van het agentschap DUO dienen om financieel-technische redenen per aanvang van het boekjaar te worden gerealiseerd.

– Wijziging van de Mediawet 2008 en de Tabakswet ter implementatie van de richtlijn Audiovisuele mediadiensten (Kamerstukken II, 2008/09, 31 876):

De nota naar aanleiding van het verslag is op 7 mei 2009 naar de Tweede Kamer verstuurd. Op grond van artikel 3 van de AVMD-richtlijn dienen de bij dit wetsvoorstel voorgestelde wijzigingen uiterlijk op 19 december 2009 in werking te treden. Wanneer er geen behandeling voor het zomerreces plaatsvindt, komt de implementatietermijn in gevaar, met het risico op een ingebrekestelling door de Commissie.

– Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet medezeggenschap op scholen en de Leerplichtwet 1969 i.v.m. de invoering van bekostigingsvoorschriften voor minimumleerresultaten, alsmede een aanvulling van de interventiemogelijkheden in het kader van het overheidstoezicht en de verbetering van het intern toezicht (Kamerstukken II, 2008/09, 31 828):

Gelet op de aard van de voorgestelde wijzigingen (waaronder de mogelijkheid om in te grijpen bij zeer zwakke scholen) hecht ik zeer aan behandeling door uw Kamer voor het reces.

– Wijziging van de Wet Studiefinanciering 2000 i.v.m. de invoering van de OV-chipkaart:

Wanneer dit wetsvoorstel niet voor het zomerreces wordt behandeld of althans niet al grotendeels (schriftelijk) is behandeld, bestaat het risico dat het wetsvoorstel niet voor 1 januari 2010 in het Staatsblad kan worden gepubliceerd. Dit zou betekenen dat studenten bij invoering van de OV-chipkaart per die datum vanaf 1 januari 2010 tot het tijdstip van inwerkingtreding niet kunnen beschikken over een adequaat vervoersbewijs. Het is niet mogelijk dit achteraf te corrigeren.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R. H. A. Plasterk