Kamerstuk 31700-IV-40

Antwoorden op vragen van de commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken inzake informatie over het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen (PVNA)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 16 juni 2009
Indiener(s): Ank Bijleveld (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-IV-40.html
ID: 31700-IV-40

31 700 IV
Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2009

nr. 40
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 juni 2009

De vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken heeft mij gevraagd om informatie (kenmerk 2009Z05543/2009D14522) over het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen (PVNA). Gevraagd is hoeveel geld Nederland aan het PVNA heeft besteed, wat de totale kosten zijn, wat de stand van zaken is van de uitvoering van het Plan en welke resultaten het PVNA heeft opgeleverd. Daarnaast heb ik de Kamer toegezegd om in aanvulling op mijn eerdere brief over dit onderwerp aan te geven waaraan de Nafl. 12,5 miljoen is besteed die initieel was bestemd voor de uitbreiding van de Bon Futuro gevangenis.

USONA

Nederland stelt voor de uitvoering van het PVNA middelen beschikbaar. Voor het beheren van deze middelen, en die van de andere samenwerkingsprogramma’s, is de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) opgezet. Hun feitelijke werkzaamheden worden uitgevoerd door de Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (USONA). USONA is verantwoordelijk voor een rechtmatig en doelmatig beheer van de gelden die Nederland beschikbaar stelt aan de Nederlandse Antillen voor ontwikkelingsprojecten.

Verantwoordelijk voor de uitvoering van het PVNA is de Antilliaanse minister van Justitie. Door hem worden daartoe projectvoorstellen ingediend bij USONA. Door USONA worden deze getoetst aan de door Nederland en de Antillen gezamenlijk afgesproken kaders.

PVNA

Het PVNA is in 2005 van start gegaan. Het PVNA was daarbij opgedeeld in een tweetal sporen. De bestrijding van de acute geweldscriminaliteit op Curaçao en de duurzame verbetering van de rechtshandhavingketen.

Voor de bestrijding van de gewapende roofovervallen op Curaçao, spoor één, is het zogenaamde Atrakoteam opgezet. Het team zou aanvankelijk worden ingezet tot eind 2007. Op verzoek van de Nederlandse Antillen is de Nederlandse inzet per die datum voortgezet. Tevens is op Antilliaans verzoek een deel van de capaciteit ingezet op Sint Maarten. Tot 31 december 2008 is € 17 miljoen besteed aan de financiering van de inzet van Nederlandse rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee en het Korps Landelijke Politiediensten in het Atrakoteam.

Voor de duurzame verbetering van de rechtshandhavingketen is tot eind 2007 ongeveer € 20 miljoen via USONA aan de Nederlandse Antillen ter beschikking gesteld voor het uitvoeren van projecten. Begin 2008 is besloten het PVNA in 2008 voort te zetten en te plaatsen in het kader van de in het Staatkundig proces gemaakte afspraken. Nederland heeft hiervoor in 2008 € 10,5 miljoen ter beschikking gesteld. Daarnaast is naar aanleiding van het CPT rapport binnen de kaders van het PVNA additioneel € 9,5 miljoen ter beschikking gesteld voor het uitvoeren van de aanbevelingen van het CPT alsmede voor de duurzame verbetering van het gevangeniswezen.

Formeel buiten het PVNA, maar wel daarmee samenhangend, is het Gemeenschappelijke Grenscontroleteam (GGCT) opgezet. Dit team is op de luchthavens van Bonaire en Curaçao belast met de bestrijding van de drugssmokkel. De Antilliaanse leden van het team werkten in het GGCT samen met de Nederlandse douane en de Koninklijke Marechaussee. Nederland heeft tot eind 2008 € 3,5 miljoen betaald voor de Nederlandse inzet in het team.

Samengevat

Tot 31 december 2008 is via USONA een bedrag van € 40 miljoen ter beschikking gesteld aan de Nederlandse Antillen voor het samenwerkingsprogramma PVNA. Daarnaast is een bedrag van € 20,5 miljoen gebruikt voor de inzet van Nederlands personeel in diverse gezamenlijke teams in de Nederlandse Antillen die zijn opgezet in het kader van of in samenhang met het PVNA.

Besteding Nafl. 12,5 miljoen

Door de Antilliaanse minister van Justitie was een deel van de PVNA middelen gereserveerd voor de uitbreiding van de Bon Futuro gevangenis. Dit bedrag bleek echter (ruim) onvoldoende om de gewenste uitbreiding tot stand te brengen. Door het uitstellen van de uitbreiding van de Bon Futuro gevangenis, kwam de Nafl. 12,5 miljoen binnen het totaal aan PVNA middelen vrij voor de uitvoering van andere projecten. Door de Antilliaanse minister van Justitie is daarop binnen het totaal beschikbare budget een nieuwe prioriteitstelling gemaakt. Binnen deze prioriteiten vielen onder andere de renovatie van politieposten en materiële voorzieningen ter verbetering van de veiligheid van de gevangenis op Sint Maarten. Omdat de Nafl. 12,5 miljoen slechts een deel van de totale PVNA middelen beslaan die bij USONA in beheer zijn en op basis van het vrijvallen een algemene herprioritering heeft plaatsgevonden, valt niet eenduidig aan te geven welke projecten precies aan de vrijval zijn te koppelen.

Resultaten

Momenteel is een evaluatie van het PVNA in gang gezet. Om te voorkomen dat ik een onvolledig of versnipperd beeld schets, wil ik de resultaten hiervan afwachten. Overigens zullen de resultaten van het PVNA ook aan de orde zijn bij de toetsing van de in het Staatkundig proces afgesproken criteria. Een gedetailleerd overzicht van de stand van zaken alsmede de resultaten van het PVNA verwacht ik u na de zomer te kunnen toezenden.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten