Gepubliceerd: 22 maart 2010
Indiener(s): Piet Hein Donner (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31448-11.html
ID: 31448-11

31 448
Goedkeuring van de op 18 juli 2007 te ’s-Gravenhage totstandgekomen Notawisseling houdende wijziging van het op 30 juni 2000 te ’s-Gravenhage totstandgekomen Verdrag inzake sociale zekerheid tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van Nieuw-Zeeland (Trb. 2008, 3 en 42)

nr. 11
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 maart 2010

Naar aanleiding van uw vraag naar de stand van zaken ten aanzien van de besprekingen met Nieuw-Zeeland over het socialezekerheidsverdrag (2010Z03337/2010D09360), deel ik u het volgende mee.

Op 8 en 9 februari jl. hebben te Wellington ambtelijke besprekingen plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van mijn ministerie en het Nieuw-Zeelandse Ministry of Social Development over het huidige socialezekerheidsverdrag tussen beide landen. Deze besprekingen hebben geleid tot een open gedachtewisseling, in het bijzonder over de gevolgen van dit verdrag voor de AOW-gerechtigden in Nieuw-Zeeland en voor de verdeling van de pensioenlasten tussen beide landen.

De Nieuw-Zeelandse overheid bleek op principiële gronden niet bereid het verdrag zodanig aan te passen dat de inkomenspositie van individuele AOW-gerechtigden zou verbeteren. Echter, een Nederlands voorstel tot een evenrediger lastenverdeling tussen beide landen op macroniveau wordt thans door Nieuw-Zeeland bestudeerd. Zodra ik uitsluitsel heb over het Nieuw-Zeelandse standpunt zal ik mij beraden op de situatie en u nader inlichten over de te nemen vervolgstappen.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner