Stemming

Amendement van het lid Beckerman over een compensatie voor woningcorporaties voor de afschaffing van de inkomensafhankelijke huurverhoging

36,0 %
64,0 %


FVD

PvdD

GL

CDA

BBB

JA21

DENK

SGP

CU

Fractie Den Haan

BIJ1

Volt

PVV

Omtzigt

SP

Groep Van Haga

VVD

D66

PvdA


Nr. 4 AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN

Ontvangen 8 juni 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 03 Woningmarkt van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met €155.000 (x € 1.000).

Toelichting

Het uitgavenbedrag van BZK wordt door dit amendement met 155 miljoen euro verhoogd. Deze verhoging compenseert het verlies van woningcorporaties aan huurinkomsten door onderliggend amendement om de inkomensafhankelijke huurverhoging af te schaffen

De inkomensafhankelijk huurverhoging is destijds ingevoerd om de doorstroming op gang te brengen en gaf woningcorporaties de mogelijkheid om de verhuurderheffing te kunnen betalen. Beide argumenten gaan niet meer op. Wonen zit muurvast. Mensen kunnen niet doorstromen naar onder andere de koopsector, omdat de woningen onbetaalbaar zijn geworden. Ook de Woonbond bevestigt dat doorstroming niet mogelijk is getuige de verhalen uit het Meldpunt Huuralarm dat de Woonbond ingesteld heeft1. Daarnaast is het uit privacyoverwegingen nog steeds de vraag; hoeveel mag een woningcorporatie van de huurder weten? Wat indiener betreft is deze gluurverhoging ook om die reden niet toegestaan.

Voorts worden mensen gestraft als zij mensen laten inwonen, omdat zij geen woning kunnen vinden. Te denken valt hierbij aan inwonende kinderen die geen kant op kunnen. Dat leidt overigens ook nog eens tot terugvorderingen voor de huurtoeslag. Zij moeten een eigen leven kunnen opbouwen, maar met de huidige prijzen is het voor hen geen doen om iets betaalbaars te vinden. In een kwart van de gemeenten is de wachtlijst voor een sociale huurwoning langer dan zeven jaar, maar waarschijnlijk hebben nog meer gemeenten minstens zo'n lange inschrijfduur.2 Terwijl huurders ook steeds minder terecht kunnen in de particuliere huursector, aangezien het aantal gereguleerde huurwoningen in de particuliere huursector met circa 20% is gedaald.3 Ook de toekomst ziet er niet rooskleurig uit.

Vaak wordt gedacht dat een lage middeninkomen hoog genoeg is voor een verhoging van 50 euro, maar een laag middeninkomen wordt al gezien wanneer een huishouden circa twee keer een bruto maandinkomen 2.185 euro (exclusief vakantietoeslag) verdient.

Volgens de Woonbond komen huurders financieel klem te staan. Bovendien krijgen huurders deze huurverhoging ook nog als de huurprijs al erg hoog is. Voor gepensioneerden die geen profijt hebben van CAO-loonstijgingen is het ook wrang. Onderzoek van de Woonbond wijst uit dat 60 procent van de woningcorporaties geen inkomensafhankelijke huurverhogingen doorvoeren. Dat beeld wordt bevestigd uit een eerder onderzoek. Vorig jaar zei 60 procent van de corporaties niet aan de inkomensafhankelijke huurverhoging te doen, onder meer omdat ze er principieel tegen zijn.4

Huurders zijn dus overgeleverd aan de principes van woningcorporaties. Huurders die het geluk hebben te huren van een principiële woningcorporatie krijgen deze enorme huurverhoging van 50 of 100 euro per maand niet. Daarom pleit indiener ervoor om deze oneerlijke en niet te rechtvaardigen inkomensafhankelijke huurverhoging af te schaffen. Indiener roept de verantwoordelijke Minister op om de wet- en regelgeving daaromtrent aan te passen.

Dekking:

De uitgaven voor 2023 komen ten laste van de algemene middelen. Structureel zal de dekking erna worden gevonden in het verhogen van het tarief van de tweede schijf van de vennootschapsbelasting vanaf 2024.

Beckerman


Amendement van het lid Beckerman over een compensatie voor woningcorporaties voor de afschaffing van de inkomensafhankelijke huurverhoging

2023-06-08
Dossier: 36350-VII
Indiener(s): Sandra Beckerman (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36350-VII-4.html