Stemming

Amendement van het lid Helder over middelen voor de nieuwe Bewakingseenheid

17,3 %
82,7 %


PVV

GL

FVD

PvdA

Volt

PvdD

Omtzigt

DENK

JA21

BIJ1

Fractie Den Haan

SGP

CU

BBB

CDA

VVD

SP

D66

Groep Van Haga


Nr. 18 AMENDEMENT VAN HET LID HELDER

Ontvangen 11 november 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 31 Politie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 100.000 (x € 1.000).

II

In artikel 37 Migratie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 100.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dagelijks zijn ca. 1000–1500 medewerkers bij de politie bezig met Bewaken en Beveiligen:

  • De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) zorgt voor persoonsbeveiliging.

  • De Bewakingseenheid verricht persoonsbewaking en beveiligt strafprocessen zoals Marengo en Eris.

De Bewakingseenheid (BE) verzorgt een aanzienlijk deel van de werkzaamheden op het gebied van bewaken en beveiligen als neventaak. Deze eenheid telt momenteel 450 politiemedewerkers uit basisteams. Door de inzet van deze medewerkers in het kader van bewaken en beveiligen staat de operationele capaciteit van de politie voor de uitvoering van de reguliere taken in de basisteams onder grote druk.

De structureel grootschalige inzet op Bewaken en Beveiligen heeft dus een brede impact op andere politietaken. En daar komt naar verwachting de komende jaren geen verandering in. De politie heeft daarom, aanvullend aan de versterking van de DKDB (€ 15 mln. structureel), becijferd dat € 100 mln. structureel is benodigd voor het inrichten van een eenheid van ca. 250 fte inclusief uitrusting en bewapening die de BE kan vervangen.

In het Begroting en Beheerplan Politie 2023–2027 (bijlage bij de Begroting J&V) is over bovengenoemde eenheid vermeld: «Om het stelsel Bewaken en Beveiligen toekomstbestendig te maken, wordt komende jaren een nieuw organisatieonderdeel gebouwd dat zich uitsluitend richt op bewaken en beveiligen. Voor het nieuwe organisatieonderdeel, dat bij de Landelijke Eenheid wordt ondergebracht en valt binnen de portefeuille Crisis en Conflict Beheersing (CCB), buigt de regering zich in de voorjaarsnota over het gevraagde bedrag.»

Indiener is van mening dat vanwege de huidige capaciteitsdruk bij de betreffende politie(onderdelen) en gezien de huidige maatschappelijke ontwikkelingen/dreigingen daarop niet kan worden gewacht. Indiener stelt daarom voor om de gevraagde € 100 mln. in 2023 vrij te maken om ervoor te zorgen dat de politie op de kortst mogelijke termijn daarover kan beschikken. Dekking voor dit amendement wordt gevonden in een mindering van de middelen die zijn gereserveerd voor het COA.

Helder


Amendement van het lid Helder over middelen voor de nieuwe Bewakingseenheid

2022-11-11
Dossier: 36200-VI
Indiener(s): Lilian Helder (PVV)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-VI-18.html