Stemming

Amendement van het lid Westerveld c.s. ter vervanging van nr. 18 over vrije toegang tot de vertrouwenspersoon

99,3 %
0,0 %


JA21

PvdD

FVD

Fractie Den Haan

SGP

DENK

CU

PvdA

PVV

BBB

GL

Omtzigt

Groep Van Haga

BIJ1

SP

D66

CDA

VVD

Volt


Nr. 34 AMENDEMENT VAN HET LID WESTERVELD C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 181

Ontvangen 9 februari 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel N, wordt aan het voorgestelde artikel 6.6.1, eerste lid, een zin toegevoegd, luidende: De jeugdige heeft vrije toegang tot de vertrouwenspersoon en behoeft geen toestemming van derden om te spreken met de vertrouwenspersoon.

Toelichting

Het wetsvoorstel schrijft voor dat de vertrouwenspersoon vrije toegang heeft tot de jeugdige en geen toestemming van derden behoeft om te spreken met de jeugdige. Andersom staat minder specifiek beschreven dat ook een jeugdige, diens ouders of pleegouders een beroep kunnen doen op een vertrouwenspersoon zonder daarvoor toestemming te vragen van derden. Via het AKJ (Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg dat binnenkort Jeugdstem heet) begrijpen indieners dat er in de praktijk toch nog discussies ontstaan over het krijgen van toestemming van instanties of ouders voor het spreken of gebruik maken van een vertrouwenspersoon, zeker bij jeugdigen onder 12 jaar. Indieners willen met dit amendement extra benadrukken en verstevigen in de wet dat een jeugdige, van welke leeftijd dan ook, geen toestemming hoeft te vragen voor het gebruik maken van een vertrouwenspersoon, zodat in discussie naar dit wetsartikel verwezen kan worden. Concreet betekent dit dus ook dat in gevallen van (complexe) echtscheiding er geen toestemming aan ouders gevraagd hoeft te worden.

Westerveld Mohandis Kwint Sylvana Simons Verkuijlen


Amendement van het lid Westerveld c.s. ter vervanging van nr. 18 over vrije toegang tot de vertrouwenspersoon

2023-02-09
Dossier: 35942
Indiener(s): Peter Kwint (SP), Mohammed Mohandis (PvdA), Lisa Westerveld (GL), Sylvana Simons (BIJ1), Ruud Verkuijlen (VVD)
Onderwerpen: jongeren zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35942-34.html