Stemming

Amendement van de leden Stoffer en Piri over middelen voor initiatieven waarin gewerkt wordt aan disciplinering, arbeidstoeleiding en resocialisatie

38,0 %
62,0 %


PVV

Fractie Den Haan

GL

Groep Van Haga

Volt

BBB

Omtzigt

D66

BIJ1

VVD

CU

FVD

JA21

DENK

SP

PvdA

PvdD

CDA

SGP


Nr. 18 AMENDEMENT VAN DE LEDEN STOFFER EN PIRI

Ontvangen 10 november 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 8 Defensie Ondersteuningscommando worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 9 Algemeen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement beoogt structureel € 1 miljoen te reserveren voor initiatieven waarin onder regie van Defensie gewerkt wordt aan disciplinering, arbeidstoeleiding en resocialisatie door veteranen van jongeren die problematisch gedrag vertonen of zelfs dreigen af te glijden naar de criminaliteit. Daarbij kan worden voortgebouwd op het project Tweede Kans, en worden geleerd van de positieve ervaringen die in het verleden met het project De Uitdaging zijn opgedaan. Defensie stemt hierbij af met het Nederlands Veteraneninstituut, Jeugdzorg Nederland, de VO-raad en de MO-raad en de VNG.

Veteranen hebben bijgedragen aan nationale en internationale vrede en veiligheid. Daarom verdienen zij respect en waardering. Vanuit haar bijzondere zorgplicht voor veteranen, werkt Defensie aan speciale voorzieningen gericht op maatschappelijke participatie van veteranen en een goede transitie van Defensie naar de burgermaatschappij. Het is daarom een goede zaak dat het budget ten behoeve van veteranen in 2021 met € 30 miljoen verhoogd wordt en de begroting structureel met € 20 miljoen verhoogd wordt.

In het kader van een duurzaam waardevolle participatie van veteranen in de burgermaatschappij, is het van belang oog te hebben voor de bijzondere ervaring, kennis en vaardigheden die veteranen binnen Defensie hebben opgedaan. Denk aan samenwerken en leidinggeven onder stressvolle en/of gevaarlijke omstandigheden, maar ook aan (onderling) coachen, trainen, opleiden en disciplineren. Dergelijke vaardigheden kunnen in het bijzonder toegevoegde waarde hebben waar het gaat om de omgang met problematisch gedrag van jongeren/leerlingen die dreigen af te glijden of terug te vallen in de criminaliteit. Op dit terrein liggen voor defensie (veteranen) enerzijds en jeugdzorg- en onderwijsinstellingen anderzijds dus mogelijkheden elkaar aan te vullen en te versterken.

De dekking wordt gevonden in het juridisch niet-verplichte deel van beleidsartikel 8, de uitgaven die betrekking hebben op de overige personele exploitatie op het vlak van opleidingen en sociaal beleidskader.

Stoffer Piri


Amendement van de leden Stoffer en Piri over middelen voor initiatieven waarin gewerkt wordt aan disciplinering, arbeidstoeleiding en resocialisatie

2021-11-10
Dossier: 35925-X
Indiener(s): Kati Piri (PvdA), Chris Stoffer (SGP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-X-18.html