Stemming

Subamendement van het lid Eerdmans over het uitzonderen van politieke verenigingen en hun kandidaten van de met amendement nr. 23 voorgestelde verlaging van de openbaarmakingsgrens

4,7 %
94,0 %


D66

FVD

BBB

JA21

Fractie Den Haan

SP

GL

PvdA

VVD

BIJ1

DENK

PvdD

PVV

Omtzigt

CDA

Volt

CU

SGP

Groep Van Haga


Nr. 82 SUBAMENDEMENT VAN HET LID EERDMANS

Ontvangen 1 april 2022

De ondergetekende stelt het volgende subamendement voor:

In het amendement van het lid Ellian (stuk nr. 23) wordt na onderdeel V een onderdeel ingevoegd, luidende:

Va

Artikel I, onderdeel S, wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst, in de tekst wordt «artikel 31, eerste lid,» vervangen door «het eerste lid», en aan de tekst wordt toegevoegd «en aan dat lid wordt toegevoegd «, met dien verstande dat voor de overeenkomstige toepassing van artikel 28, eerste lid, onder a, voor «€ 1.000» gelezen wordt «€ 4.500»».

2. Voor onderdeel 1 (nieuw) wordt een aanhef ingevoegd, luidende:

Artikel 31 wordt als volgt gewijzigd:.

3. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

2. Aan het tweede lid wordt toegevoegd «, met dien verstande dat voor de overeenkomstige toepassing van het eerste lid voor «€ 1.000» gelezen wordt «€ 4.500»».

Toelichting

Met dit subamendement wordt beoogd te regelen dat politieke verenigingen als bedoeld in artikel 31 van de Wfpp uitgezonderd worden van de met bovengenoemd amendement voorgestelde verlaging van de openbaarmakingsgrens. Daartoe wordt voorgesteld het bovenliggende amendement zo te wijzigen dat de openbaarmakingsgrens 4.500 euro blijft voor geregistreerde partijen die (nog) niet zijn vertegenwoordigd in de Eerste of Tweede Kamer alsmede voor kandidaten geplaatst op de kandidatenlijst van deze vereniging. Indiener vindt het verlagen van de openbaarmakingsgrens voor donaties onevenredig nadelig voor geregistreerde partijen zonder vertegenwoordiging in de vorm van één of meerdere Kamerzetels. Zo is het voor potentiële donateurs vaak een grotere drempel om zich openlijk te verbinden aan een nieuwe, niet gevestigde partij dan aan partijen die reeds in de Kamer vertegenwoordigd zijn. Daarnaast komen deze partijen (nog) niet in aanmerking voor partijfinanciering vanuit de Wfpp, waardoor het wegvallen van donaties als gevolg van verlaging van de openbaarmakingsgrens een extra grote negatieve impact op de middelen van deze partijen heeft. Dit subamendement heeft geen invloed op de grens van 1.000 euro waarboven giften geregistreerd dienen te worden.

Eerdmans


Subamendement van het lid Eerdmans over het uitzonderen van politieke verenigingen en hun kandidaten van de met amendement nr. 23 voorgestelde verlaging van de openbaarmakingsgrens

2022-04-01
Dossier: 35657
Indiener(s): Joost Eerdmans (EĆ©nNL)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-82.html