Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Omtzigt ter vervanging van nr. 66 over een periodieke externe evaluatie binnen een jaar na iedere Tweede Kamerverkiezing

82,0 %
16,7 %


VVD

FVD

JA21

Groep Van Haga

SP

CDA

PvdA

Fractie Den Haan

Volt

CU

SGP

D66

PVV

DENK

PvdD

BBB

GL

BIJ1

Omtzigt


Nr. 74 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 66

Ontvangen 30 maart 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Het met artikel I, onderdeel X, voorgestelde artikel 45 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Onze Minister zendt binnen een jaar na de dag van de stemming voor de eerste verkiezing van de Tweede Kamer der Staten-Generaal na inwerkingtreding van de Evaluatiewet Wfpp, en vervolgens telkens binnen een jaar na de dag van de stemming van daaropvolgende verkiezingen van die Kamer, aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van de paragrafen 1 tot en met 5 van deze wet in de praktijk.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 3. Binnen drie maanden na de dag waarop een stemming als bedoeld in het tweede lid heeft plaatsgevonden, stelt Onze Minister een commissie bestaande uit onafhankelijke deskundigen in, die tot taak heeft de in het tweede lid bedoelde evaluatie uit te voeren en daarover verslag uit te brengen aan Onze Minister.

  • 4. Indien de dag van de stemming voor een verkiezing van de Tweede Kamer der Staten-Generaal gelegen is binnen de in het tweede lid bedoelde termijn, wordt die termijn met negen maanden verlengd en strekt de evaluatie zich tevens uit tot de doeltreffendheid en de effecten van de paragrafen 1 tot en met 5 van deze wet in de praktijk in relatie tot deze verkiezing.

Toelichting

Indiener is van mening dat het jaar na de verkiezingen voor de Tweede Kamer het meest natuurlijke evaluatiemoment is voor deze wet. In het recente verleden ontvingen partijen vooral grote giften ten behoeve van de verkiezingen.

In principe stelt de uitgaande Minister van Binnenlandse Zaken een onafhankelijke commissie in die evalueert hoe deze wet gefunctioneerd heeft tot vlak na de verkiezingen. De evaluatie is dan tijdig klaar om verbeteringen te kunnen aanbrengen in de wet, als er toch hiaten of tekortkomingen blijken te zijn.

De commissie dient onafhankelijk te zijn en bevat het liefst ook een expert uit het buitenland (bijvoorbeeld een voormalig lid van GRECO).

Omtzigt


Gewijzigd amendement van het lid Omtzigt ter vervanging van nr. 66 over een periodieke externe evaluatie binnen een jaar na iedere Tweede Kamerverkiezing

2022-03-30
Dossier: 35657
Indiener(s): Pieter Omtzigt (Omtzigt)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-74.html