Stemming

Amendement van het lid Ellian c.s. ter vervanging van nr. 26 over het bij BZK houden van de subsidies voor de instellingen voor buitenlandse activiteiten van politieke partijen

84,0 %
14,7 %


BBB

VVD

PvdD

Fractie Den Haan

BIJ1

Volt

PVV

PvdA

JA21

FVD

CU

Groep Van Haga

SP

D66

GL

Omtzigt

SGP

DENK

CDA


Nr. 27 AMENDEMENT VAN HET LID ELLIAN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 261

Ontvangen 15 februari 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel A, onderdeel 1, vervalt.

II

Artikel I, onderdeel B, vervalt.

III

Artikel I, onderdeel E, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel 1, onder c, vervalt.

2. Onderdeel 2 komt te luiden:

2. Het tweede lid vervalt, onder vernummering van het derde tot en met het vijfde lid tot het tweede tot en met het vierde lid.

3. In onderdeel 3 wordt «tweede lid (nieuw) en derde lid (nieuw)» vervangen door «derde lid (nieuw) en vierde lid (nieuw)» en wordt «het eerste lid» vervangen door «het eerste en tweede lid».

IV

Artikel I, onderdeel F, vervalt.

V

Artikel I, onderdeel G, vervalt.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de subsidies voor de instellingen voor buitenlandse activiteiten van politieke partijen niet naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden overgeheveld, maar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijven. Daarmee wordt veilig gesteld dat Nederlandse politieke partijen c.q. hun buitenlandstichtingen zich kunnen blijven inzetten in landen waar de democratie, rechtsstaat en elementaire vrijheden onder druk staan, zoals in Centraal-Europa en daarbuiten. Als de subsidie wordt overgeheveld naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken is dat niet meer mogelijk, omdat dat ministerie andere voorwaarden hanteert dan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ellian Van Esch Van der Graaf


Amendement van het lid Ellian c.s. ter vervanging van nr. 26 over het bij BZK houden van de subsidies voor de instellingen voor buitenlandse activiteiten van politieke partijen

2022-02-15
Dossier: 35657
Indiener(s): Stieneke van der Graaf (CU), Ulysse Ellian (VVD), Eva van Esch (PvdD)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-27.html