Stemming

Amendement van het lid Ellian over het verlagen van het drempelbedrag waarboven gegevens over gever en bijdrage openbaar worden gemaakt naar 1.000 euro

68,7 %
30,0 %


GL

Groep Van Haga

SP

CDA

VVD

DENK

CU

Volt

BIJ1

PVV

JA21

D66

BBB

Omtzigt

SGP

PvdA

FVD

PvdD

Fractie Den Haan


Nr. 23 AMENDEMENT VAN HET LID ELLIAN

Ontvangen 11 februari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel O, onderdeel 1, onder a, wordt na «onderdeel b» ingevoegd «wordt «€ 4.500» vervangen door «€ 1.000» en».

II

In artikel I, onderdeel P, onderdeel 1, onder a, wordt na «onderdeel a» ingevoegd «wordt «€ 4.500» vervangen door «€ 1.000» en».

III

In artikel I, onderdeel Pa, wordt in het voorgestelde artikel 28a, eerste lid, onder a, «€ 4.500» vervangen door «€ 1.000».

IV

In artikel I, onderdeel Q, onderdeel 1, wordt de tweede vermelding van «€ 4.500» vervangen door «€ 1.000».

V

In artikel I, onderdeel R, wordt in het voorgestelde artikel 30, tweede lid, onder a, «€ 4.500» vervangen door «€ 1.000».

VI

In artikel I, onderdeel T, onderdeel 1, wordt de tweede vermelding van «€ 4.500» vervangen door «€ 1.000».

Toelichting

In de huidige Wet financiering politieke partijen is geregeld dat alle, in een kalenderjaar ontvangen, giften aan politieke partijen boven 4.500 euro openbaar gemaakt moeten worden. Dit amendement regelt dat alle, in een kalenderjaar ontvangen, giften van Nederlandse gevers boven 1.000 euro openbaar moeten worden gemaakt. Deze eis heeft voortaan betrekking op giften aan politieke partijen, kandidaten op kandidatenlijsten van politieke partijen, neveninstellingen van politieke partijen en kandidaten die niet op kandidatenlijsten van politieke partijen staan. Transparantie is een hoeksteen van de democratie. Elke grens is natuurlijk arbitrair, maar het moet wel mogelijk zijn om een gift te kunnen doen zonder dat daarmee meteen iedereen kan zien dat een gift gedaan is aan een politieke partij. Voor sommigen is dat immers echt een persoonlijke aangelegenheid of afweging en is het bijvoorbeeld onwenselijk dat bijvoorbeeld collega’s, werkgevers of familieleden kunnen zien dat een gift gedaan is. Alles openbaar maken vanaf € 1,– zou een onevenredige inbreuk maken op het recht van vrije meningsuiting en je eigen vrijheid om zonder dat jouw persoonsgegevens gedeeld worden een kleine gift te kunnen doen aan een politieke partij en leidt onnodig tot vergroting van administratieve lasten. Dit geldt echter slechts tot een grens van 1.000 euro per persoon per jaar. Van alle giften boven dit bedrag moeten naam en adres van de gever, de hoogte van het bedrag of de waarde van de bijdrage in natura, en de datum van de bijdrage worden geregistreerd. Vanaf deze grens is namelijk sprake van een substantiëler bedrag en prevaleert het transparantiebeginsel.

Ellian


Amendement van het lid Ellian over het verlagen van het drempelbedrag waarboven gegevens over gever en bijdrage openbaar worden gemaakt naar 1.000 euro

2022-02-11
Dossier: 35657
Indiener(s): Ulysse Ellian (VVD)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-23.html