Stemming

Amendement van de leden Grinwis en Erkens over uitbreiding van de evaluatiebepaling

85,3 %
14,7 %


JA21

Fractie Den Haan

D66

VVD

GL

PvdA

PvdD

SP

CU

BBB

BIJ1

PVV

CDA

FVD

DENK

Omtzigt

Volt

Groep Van Haga

SGP


Nr. 20 AMENDEMENT VAN DE LEDEN GRINWIS EN ERKENS

Ontvangen 17 januari 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel IIA wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. In het eerste lid (nieuw) wordt na «1 maart 2025» ingevoegd «en 1 maart 2028», en na «op» ingevoegd «het eigen verbruik van afnemers als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 van met zonnepanelen opgewekte elektriciteit, de ontwikkeling van zonnepanelen op daken, de investeringen in zonnepanelen in de huursector en de koopsector, en».

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In het verslag, bedoeld in het eerste lid, wordt de regeling voor de afbouw van de percentages door artikel II, in samenhang met de redelijke vergoeding, bedoeld in artikel 31c, derde lid, van de Elektriciteitswet 1998 opnieuw beoordeeld tegen de achtergrond van de gewenste terugverdientijd van de investeringen in zonnepanelen van zeven jaar en ten hoogste negen jaar.

Toelichting

Met dit amendement wordt de evaluatiebepaling uit het wetsvoorstel uitgebreid met een aantal relevante componenten. Voor wat betreft de effecten van de wet op de terugverdientijden van investeringen in zonnepanelen wordt nader gespecificeerd dat het voorgestelde afbouwpad van de salderingsregeling, in samenhang met de gehanteerde terugleververgoedingen, wordt beoordeeld tegen de achtergrond van de gewenste terugverdientijd van de investering in zonnepanelen van zeven jaar en ten hoogste negen jaar, zoals ook is beschreven in de memorie van toelichting.

Tevens worden met dit amendement de effecten van de wet geëvalueerd op de ontwikkeling van zonnepanelen op daken tegen de achtergrond van de beleidsdoelstelling dat zon op dak moet groeien. Daarbij wordt zowel naar de effecten op de ontwikkeling in investeringen in zonnepanelen in de koopsector als in de huursector gekeken, mede gelet op de bestaande zorgen dat investeringen in zonnepanelen in de huursector door de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling mogelijk verder achterop raken vergeleken met de koopsector.

Met dit amendement wordt ook geregeld dat in het verslag aandacht wordt besteed aan de effecten van de wet op het eigen verbruik, dus achter de meter, van opgewekte elektriciteit. De indiener beseft dat deze effecten moeilijk precies zijn vast te stellen, maar met dat de salderingsregeling geleidelijk wordt afgebouwd, ligt het in de lijn der verwachting dat het eigen verbruik van door eigen zonnepanelen opgewekte elektriciteit gaat toenemen, en is het daarom opportuun daar bij de evaluatie enig inzicht in te krijgen.

In dit amendement wordt tevens voorgesteld de wet niet alleen aan het begin van de afbouwperiode, begin 2025, te evalueren, maar ook halverwege, ofwel begin 2028, zodat bovenstaande relevante aspecten bij deze wet dan opnieuw tegen het licht worden gehouden.

Grinwis Erkens


Amendement van de leden Grinwis en Erkens over uitbreiding van de evaluatiebepaling

2023-01-17
Dossier: 35594
Indiener(s): Pieter Grinwis (CU), Silvio Erkens (VVD)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35594-20.html