Stemming

Amendement van het lid Gijs van Dijk over middelen voor de Tozo voor jonge zelfstandigen

47,3 %
52,7 %


FVD

D66

CDA

PvdA

VVD

SP

Van Haga

DENK

PvdD

PVV

50PLUS

CU

GL

SGP


Nr. 4 AMENDEMENT VAN HET LID GIJS VAN DIJK

Ontvangen 28 mei 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 2 Bijstand, Participatie en Toeslagenwet van de begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 10.000 (x € 1.000).

Toelichting

Vanwege de Corona-crisis zijn duizenden jonge zelfstandigen hun inkomsten kwijtgeraakt. Ook voor hen zijn deze inkomsten van groot belang om de vaste lasten te kunnen betalen. Deze jonge zelfstandigen, tot 21 jaar, kunnen op dit moment al gebruik maken van de vangnet-regeling voor zelfstandigen, de Tozo-uitkering, en ontvangen, als zij voldoen aan de voorwaarden, slechts € 259,78 per maand. Jonge zelfstandigen geven echter aan dat met dit bedrag nauwelijks de vaste lasten kunnen betalen.

De indiener is van mening dat jonge zelfstandigen ook aanspraak moeten kunnen maken op de dezelfde, hogere, Tozo-uitkering die voor andere zelfstandigen geldt. Immers vanaf 18 jaar zijn deze ondernemers volwassen en betalen zodoende ook het volledige bedrag voor de zorgverzekering, de huur en de boodschappen. Met een bedrag van € 259,78 euro zijn deze kosten niet te betalen. Ook voor hen moet, wat de indiener betreft, dus de hogere Tozo-uitkering gelden

Dit amendement regelt dat alle zelfstandigen vanaf 18 jaar, bij verlies van inkomsten, recht hebben op een volledige Tozo-uitkering. Dit amendement regelt, met terugwerkende kracht, een hoger vangnet voor alle zelfstandigen vanaf 18 jaar en geldt dus voor Tozo-1 en Tozo-2. Natuurlijk moeten ook deze jonge zelfstandigen, net zoals andere zelfstandigen, voldoen aan het urencriterium en een KvK-inschrijving hebben. Hiermee sluit dit amendement aan bij de al bestaande voorwaarden van de door de regering voorgestelde Tozo.

Voor het verhogen van het vangnet voor jonge zelfstandigen, inclusief terugwerkende kracht tot 1 maart, wordt een budgettair beslag van circa € 10 miljoen verwacht. Specifiek geldt voor Tozo-1 een budgettair beslag van € 5 miljoen. Voor Tozo-2 zijn de verwachtte kosten eveneens 5 miljoen euro. Deze bedrag zijn echter een grove inschatting en zijn vanwege het verloop van de coronacrisis met grote onzekerheden omgeven.

Gijs van Dijk


Amendement van het lid Gijs van Dijk over middelen voor de Tozo voor jonge zelfstandigen

2020-05-28
Dossier: 35473
Indiener(s): Gijs van Dijk (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35473-4.html