Stemming

Amendement van het lid Nijboer over de versterking van Groningen

47,3 %
52,7 %


50PLUS

D66

SGP

VVD

FVD

CU

PvdD

DENK

PvdA

PVV

SP

GL

CDA


Nr. 6 AMENDEMENT VAN HET LID NIJBOER

Ontvangen 10 oktober 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 5 Een veilig Groningen met perspectief worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 200.000 (x € 1.000).

Toelichting

De inwoners van Groningen hebben behoefte aan duidelijkheid. Het besluit om de gaswinning in Groningen op termijn stop te zetten is goed. Maar daarmee zijn de problemen in Groningen nog niet opgelost. De bodem zal blijven beven, schade zal blijven ontstaan. Tegelijkertijd willen de Groningers verder. Zij willen duidelijkheid over de toekomst. Zij willen niet alleen weten wat er gebeurt met de huizen, maar ook wat het toekomstperspectief voor de regio is. Hoe staat ons dorp er straks voor?

Op deze vragen is niet alleen een financieel antwoord. Maar financiën spelen wel een rol. Groningers moeten er zeker van zijn dat er genoeg geld is om de schade te herstellen en te investeren in de provincie. In de Voorjaarsnota 2018 was door het kabinet € 200 miljoen voor de toekomst van Groningen gereserveerd op de Aanvullende Post. Uit de Miljoenennota 2019 bleek plots dat dit bedrag was verlaagd tot € 100 miljoen. Dit is precies het soort verrassing wat het vertrouwen van Groningers in de landelijke overheid doet afbrokkelen. Er is ook geen enkele reden om te veronderstellen dat het in Groningen op dit moment goed gaat en er bestaat dan ook geen rechtvaardiging voor het verlagen van deze reservering. Om er zeker van te zijn dat Groningen kan rekenen op wat beloofd was, verhoogt dit amendement de gelden weer tot € 200 miljoen. Op die manier is er de komende jaren voldoende budget om ook te investeren in een duurzame economie en een leefbare regio.

Met dit amendement wordt het beschikbare bedrag voor de regionale versterking van Groningen weer op € 200 miljoen structureel gebracht en worden deze middelen met ingang van 2019 aan artikel 5 van de begroting van EZK toegevoegd. De dekking wordt gevonden in de Aanvullende Post.

Nijboer


Amendement van het lid Nijboer over de versterking van Groningen

2018-10-10
Dossier: 35000-XIII
Indiener(s): Henk Nijboer (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XIII-6.html