Stemming

Amendement van het lid Van Raan over het oormerken van gelden voor de coöperatie Leren voor Morgen

14,7 %
85,3 %


CDA

SP

VVD

PVV

CU

DENK

50PLUS

D66

PvdA

GL

FVD

PvdD

SGP


Nr. 57 AMENDEMENT VAN HET LID VAN RAAN

Ontvangen 14 december 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 100 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement beoogt de verduurzaming van het onderwijs te versnellen, door de bijdrage aan het educatie-programma DuurzaamDoor structureel op te hogen met € 100.000,– geoormerkt voor de coöperatie Leren voor Morgen. Deze coöperatie is het overheidsinstrument om duurzaamheidsinitiatieven met scholen te verbinden en ontvangt reeds € 200.000,– uit het kennisprogramma DuurzaamDoor, opgenomen in artikel 6 van de Rijksbegroting Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2018. Deze middelen zijn via een nota van wijziging (34 775 XIII, nr. 8) naar de begroting van het Ministerie van LNV overgeheveld.

Uit onderzoek in opdracht van de overheid naar duurzaamheid in het onderwijs blijkt dat slechts een klein gedeelte van de scholen en instellingen systematisch met duurzaamheid bezig is en dat duurzaamheidsinitiatieven te versnipperd zijn. In Nederland bestaat er nog te weinig aansluiting tussen onderwijs en de uitdagingen van morgen. Hieruit volgt een grote opgave om de verduurzaming van het onderwijs gestalte te geven, waar de coöperatie Leren voor Morgen een cruciale rol in heeft.

De coöperatie Leren voor Morgen heeft op dit moment onvoldoende budget om een basisstructuur op te zetten en om haar taken naar behoren uit te voeren, zijnde 1) het op een deskundige manier verbinden van inhoudelijke duurzaamheidsthema’s met onderwijspartijen (bijvoorbeeld watereducatie, voedseleducatie, specifieke vragen uit bedrijfsleven), 2) het faciliteren van netwerken en delen van good practices en 3) het werken aan de meer conceptuele inzet van duurzaamheid in het onderwijssysteem, aansluitend bij de vraag van scholen. Dit dreigt de verduurzaming van scholen te vertragen. Met de extra vrijgemaakte middelen is de coöperatie Leren voor Morgen in staat de basisstructuur op te zetten die de coöperatie in staat stelt haar taken uit te voeren.

De dekking van dit amendement wordt gevonden in het amendement dat is ingediend bij de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor het jaar 2018 (Kamerstukken II 2017/18, 34 775 VIII), te weten in de niet-juridisch verplichte uitgaven van artikel 16 «Onderzoek en wetenschapsbeleid».

Van Raan


Amendement van het lid Van Raan over het oormerken van gelden voor de coöperatie Leren voor Morgen

2017-12-14
Dossier: 34775-XIII
Indiener(s): Lammert van Raan (PvdD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XIII-57.html