Stemming

Amendement van het lid Van Gerven over een tijdelijke taskforce illegale dierenhandel

16,7 %
83,3 %


PvdD

Houwers

GrKÖ

SP

PVV

PvdA

Klein

Monasch

SGP

D66

CDA

VVD

50PLUS

Van Vliet

GL

GrBvK

CU


Nr. 70 AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN

Ontvangen 23 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 350 (x € 1.000).

II

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 350 (x € 1.000).

Toelichting

De indiener wil dat een tijdelijke taskforce illegale dierenhandel in het leven geroepen wordt. Louche puppyhandel vormt een toenemend probleem in Nederland. De louche handelaren benadelen niets vermoedende hondenkopers en bedreigen burgers en zelfs journalisten van Omroep Brabant. De illegale import vormt een gevaar voor de insleep van gevaarlijke ziektes zoals hondsdolheid. Het dierenwelzijn van de honden wordt door de handelaren ernstig geschaad. Ook andere vormen van illegale dierenhandel zijn sterk verweven met het criminele circuit en vormen een toenemend probleem in Nederland.

De indiener wil een taskforce bewerkstelligen met vijf inspecteurs die met slim recherchewerk criminele netwerken op kunnen sporen. De indiener vindt het wenselijk dat met alle instanties goed wordt samengewerkt, dat gebruik wordt gemaakt van kennis van universiteiten en dat goed wordt aangesloten bij internationale opsporingsinstanties. Daarom denkt de indiener aan een interdisciplinaire taskforce met mensen vanuit (of contacten bij) de Politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst en een liaison officer voor Europol en Interpol.

De intentie van het amendement is om de taskforce en het bijbehorende budget, ten minste 3 jaar te continueren. De indiener denkt dat in een periode van 3 a 4 jaar een behoorlijk deel van de illegale dierenhandel in beeld gebracht kan worden en een belangrijk deel van de louche handelaren aangepakt kan worden.

Dekking wordt gevonden in de begrotingsreserve apurement (beleidsartikel 6).

Van Gerven


Amendement van het lid Van Gerven over een tijdelijke taskforce illegale dierenhandel

2016-11-23
Dossier: 34550-XIII
Indiener(s): Henk van Gerven (SP)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-70.html