Stemming

Amendement van het lid Grashoff over budget voor zwaar beheerde hectares weidevogelgebied

14,7 %
85,3 %


GrBvK

CDA

Van Vliet

50PLUS

CU

GrKÖ

SGP

D66

PvdD

Klein

PvdA

PVV

VVD

GL

Monasch

Houwers

SP


Nr. 63 AMENDEMENT VAN HET LID GRASHOFF

Ontvangen 21 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij-, en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.500 (x € 1.000).

Toelichting

Het gaat niet goed met de weidevogelpopulatie in Nederland. Weidevogels horen in Nederland thuis, maar dreigen op korte termijn te verdwijnen. Sinds 1990 is de gruttopopulatie gehalveerd en zijn de populaties kieviten met 40%, veldleeuweriken met 60% en scholeksters met 65% afgenomen. Ook de slobeend en graspieper tonen sinds 1990 een duidelijke daling. Sinds de eeuwwisseling nemen daarnaast de populaties kieviten en tureluurs af.

De inspanningen die nu worden geleverd zijn niet voldoende om de achteruitgang te stoppen, zo stellen maatschappelijke organisaties, de sector en de ex-ante evaluatie over het ANLb van de WUR. De indiener is van mening dat er daarom nu actie dient te worden ondernomen, zodat boeren voldoende middelen krijgen om aan weidevogelbeheer te doen. Met deze middelen is er meer geld voor zwaar beheerde hectares weidevogelgebied. De indiener wil voor dit jaar 2,5 miljoen structureel vrijmaken en is van mening dat dit bedrag in latere jaren verhoogd dient te worden. Uitgaande van 575 euro vergoeding per hectare zou je meer dan 4.000 hectare zwaar beheerd weidevogelgebied kunnen creëren.

De dekking van dit amendement wordt gevonden door de structurele extra bijdragen van 10 miljoen per jaar voor handelsmissies te verminderen. Deze middelen zijn te vinden op de Aanvullende Post Algemeen in de Miljoenennota 2017.

Grashoff


Amendement van het lid Grashoff over budget voor zwaar beheerde hectares weidevogelgebied

2016-11-21
Dossier: 34550-XIII
Indiener(s): Rik Grashoff (GL)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-63.html