Stemming

Amendement van het lid Gesthuizen over de Financial Intelligence Unit

47,3 %
52,7 %


D66

50PLUS

GrKÖ

Klein

PvdD

VVD

PvdA

GrBvK

SGP

GL

SP

Houwers

Monasch

CDA

CU

PVV

Van Vliet


Nr. 22 AMENDEMENT VAN HET LID GESTHUIZEN

Ontvangen 30 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 33 Veiligheid en criminaliteitsbestrijding worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 92 Nominaal en onvoorzien worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe om 1 miljoen euro beschikbaar te stellen aan de Financial Intelligence Unit (FIU) om extra capaciteit vrij te maken voor de bestrijding van witwassen. Hiermee kan naar schatting 10 extra fte worden aangetrokken.

De FIU is volgens de Wet witwassen en financiering terrorisme de enige dienst bij welke de meldplichtige instellingen hun ongebruikelijke transacties dienen te melden. In totaal heeft de FIU 57 fte tot de beschikking om deze ongebruikelijke transacties te onderzoeken. Dit aantal is echter onvoldoende om alle meldingen die tot een verdachte transactie zouden moeten leiden daadwerkelijk verder te kunnen onderzoeken.

De Minister van Veiligheid en Justitie heeft tijdens het algemeen overleg witwassen en vastgoedfraude d.d. 6 oktober 2016 aangegeven in de aanloop van de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie te willen kijken naar de benodigde capaciteit op het gebied van bestrijding van terrorismefinanciering. Om voornoemde onwenselijke situatie zoveel als mogelijk op te lossen, acht indiener het ook nodig om extra capaciteit vrij te maken voor de aanpak van witwassen.

Bovendien zal extra capaciteit bij de FIU ertoe leiden dat meer verdachte transacties kunnen worden onderzocht, meer witwaszaken kunnen worden doorgeleid naar opsporingsinstanties en uiteindelijk meer crimineel verkregen vermogen kan worden afgepakt.

De dekking van dit amendement kan gevonden worden in de op artikel 92 gereserveerde middelen voor het wetsontwerp «Organisatie hoogste bestuursrechtspraak». Nu dit wetsontwerp is ingetrokken vallen er met ingang van 2017 structureel middelen vrij. Aangezien de vrijval in 2017 beperkt is, moet via interne verschuivingen binnen artikel 92, zorg gedragen worden voor een volledige kasdekking in 2017.

Gesthuizen


Amendement van het lid Gesthuizen over de Financial Intelligence Unit

2016-11-30
Dossier: 34550-VI
Indiener(s): Sharon Gesthuizen (GL)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-VI-22.html