Stemming

Amendement van het lid Kooiman over Sektesignaal

99,3 %
0,7 %


Van Vliet

SP

CDA

50PLUS

GL

GrBvK

GrKÖ

D66

VVD

PvdD

Klein

SGP

CU

PVV

PvdA

Monasch

Houwers


Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID KOOIMAN

Ontvangen 29 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 31 Nationale Politie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 47 (x € 1.000).

II

In artikel 92 Nominaal en onvoorzien worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 47 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe om 47.000 euro beschikbaar te stellen aan Sektesignaal. In de begroting van Veiligheid & Justitie wordt de subsidie afgebouwd, waardoor de subsidie in 2017 afgebouwd wordt met 51.500 euro en Sektesignaal na 2017 geen subsidie meer ontvangt. Indiener wil met onderhavig amendement de subsidie handhaven, zodat Sektesignaal de belangrijke werkzaamheden voor slachtoffers van misstanden binnen sektes kan blijven voortzetten. Dit is om verschillende redenen van belang.

Sinds de oprichting in december 2012 is er bij Sektesignaal veel kennis en ervaring opgedaan met misstanden bij sektes, een netwerk opgebouwd van partners waarnaar slachtoffers en bezorgde familieleden kunnen worden doorverwezen en zijn er 200 dossiers vastgelegd waarin (strafbare) misstanden zijn gemeld. Politie, OM, Belastingdienst, Veilig Thuis, psychiaters, psychologen, advocaten, Inspectie SZW, meldpunt IGZ en hulpverleners op het gebied van manipulatie onderkennen unaniem de schrijnende problematiek van misstanden binnen gesloten groepen, zoals arbeidsuitbuiting, financiële uitbuiting en seksueel misbruik. In de meeste gevallen is er sprake van groepsdwang en manipulatietechnieken. Deze partijen zien een duidelijke rol voor Sektesignaal om betreffende partijen in verbinding te brengen en op zaaksniveau te bespreken welke aanpak de meeste kans biedt op het stoppen van de misstanden.

Dossieranalyse van alle gedocumenteerde meldingen sinds december 2012 heeft uitgewezen dat de sekteproblematiek nog steeds actueel is. Er worden immers nog steeds een hoog aantal meldingen gedaan over feiten die zich recent hebben voorgedaan. Van de in totaal 199 zaken werd in 78 gevallen een strafbaar feit gemeld. In 170 gevallen was sprake van een andere misstand, die veelal net zoveel schade opleverden voor vooral de geestelijke gezondheid van het slachtoffer als bij de strafbare gevallen.

Recent zijn er door bijvoorbeeld het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Zeeland West-Brabant en RIEC Noord onderzoeken gestart naar vermeende misstanden bij twee sektes. Beide onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van een melding bij Sektesignaal. Indiener vindt het van groot belang dat Sektesignaal dit belangrijke werk kan blijven voortzetten.

De dekking van dit amendement kan gevonden worden in de op artikel 92 gereserveerde middelen voor het wetsontwerp «Organisatie hoogste bestuursrechtspraak». Nu dit wetsontwerp is ingetrokken vallen er met ingang van 2017 structureel middelen vrij. Aangezien de vrijval in 2017 beperkt is, moet via interne verschuivingen binnen artikel 92, zorg gedragen worden voor een volledige kasdekking in 2017.

Kooiman


Amendement van het lid Kooiman over Sektesignaal

2016-11-29
Dossier: 34550-VI
Indiener(s): Nine Kooiman
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-VI-19.html