Stemming

Amendement van het lid Bisschop over overheersende invloed in de identiteitscommissie

6,7 %
93,3 %


GrKÖ

Houwers

Klein

GL

GrBvK

PvdD

PVV

SP

SGP

CDA

50PLUS

Van Vliet

CU

VVD

Monasch

PvdA

D66


Nr. 14 AMENDEMENT VAN HET LID BISSCHOP

Ontvangen 14 december 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel D, komt artikel 17d, zevende lid, laatste volzin, te luiden: Bij de samenstelling van de identiteitscommissie is sprake van een evenwichtige verdeling tussen openbaar onderwijs waaruit overheersende invloed volgt ten aanzien van het bewaken van het openbare karakter, en bijzonder onderwijs waaruit overheersende invloed volgt ten aanzien van het bewaken van de identiteit van de samenwerkingsschool.

II

In artikel II, onderdeel D, komt artikel 28j, zevende lid, laatste volzin, te luiden: Bij de samenstelling van de identiteitscommissie is sprake van een evenwichtige verdeling tussen openbaar onderwijs waaruit overheersende invloed volgt ten aanzien van het bewaken van het openbare karakter, en bijzonder onderwijs waaruit overheersende invloed volgt ten aanzien van het bewaken van de identiteit van de samenwerkingsschool.

III

In artikel III, onderdeel E, komt artikel 53d, zevende lid, laatste volzin, te luiden: Bij de samenstelling van de identiteitscommissie is sprake van een evenwichtige verdeling tussen openbaar onderwijs waaruit overheersende invloed volgt ten aanzien van het bewaken van het openbare karakter, en bijzonder onderwijs waaruit overheersende invloed volgt ten aanzien van het bewaken van de identiteit van de samenwerkingsschool.

IV

In artikel IV, onderdeel D, komt artikel 22a, zevende lid, laatste volzin, te luiden: Bij de samenstelling van de identiteitscommissie is sprake van een evenwichtige verdeling tussen openbaar onderwijs waaruit overheersende invloed volgt ten aanzien van het bewaken van het openbare karakter, en bijzonder onderwijs waaruit overheersende invloed volgt ten aanzien van het bewaken van de identiteit van de samenwerkingsschool.

V

In artikel V, onderdeel E, komt artikel 109a, zevende lid, laatste volzin, luiden: Bij de samenstelling van de identiteitscommissie is sprake van een evenwichtige verdeling tussen openbaar onderwijs waaruit overheersende invloed volgt ten aanzien van het bewaken van het openbare karakter, en bijzonder onderwijs waaruit overheersende invloed volgt ten aanzien van het bewaken van de identiteit van de samenwerkingsschool.

Toelichting

Nu het externe toezicht op het bevoegd gezag van de samenwerkingsschool ten aanzien van de identiteit grotendeels komt te vervallen, is van wezenlijk belang dat de identiteit van het bijzonder onderwijs en openbaar onderwijs door de rechtspersoon zelf voldoende gewaarborgd wordt. Het wetsvoorstel bepaalt enkel dat sprake moet zijn van een evenwichtige verdeling van de identiteitscommissie. Deze verplichting tot het waarborgen van een evenwichtige verdeling impliceert dat vastgesteld kan worden welke leden van de commissie de belangen van het openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs behartigen.

Bij de evenwichtige verdeling van de commissie is ten minste van belang dat de leden van de commissie die zijn benoemd ten behoeve van het openbaar onderwijs dan wel het bijzonder onderwijs ten aanzien van de identiteit van dat onderwijs overheersende invloed hebben in de identiteitscommissie. In de statuten dient geregeld te worden hoe bij beslissingen die het karakter van het openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs raken de overheersende invloed van het openbare respectievelijke bijzondere deel van de identiteitscommissie verzekerd is. Met dit amendement voorziet ondergetekende in die statutaire waarborg. De precieze vormgeving van de statuten is ook op dit punt aan betrokkenen, conform de bedoeling van het wetsvoorstel.

Bisschop


Amendement van het lid Bisschop over overheersende invloed in de identiteitscommissie

2016-12-14
Dossier: 34512
Indiener(s): Roelof Bisschop (SGP)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34512-14.html