Stemming

Gewijzigd amendement van de leden Leijten en Van Gerven ter vervanging van nr. 10 over vaststelling van het boetemaximum op basis van de Warenwet op 10% van de jaaromzet in het boekjaar voorafgaande aan overtreding.

34,0 %
66,0 %


CU

PvdD

50PLUS

Houwers

PVV

CDA

Klein

SGP

GrKÖ

PvdA

Van Vliet

VVD

GrBvK

SP

D66

GL


Nr. 14 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN LEIJTEN EN VAN GERVEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 10

Ontvangen 9 april 2015

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel S, wordt in onderdeel 2 de zinsnede «het bedrag van de vijfde categorie, bedoeld in artikel 23, vierde lid, van het Wetboek van Strafrecht» vervangen door: tien procent van de jaaromzet van de overtreder in het boekjaar voorafgaande aan de overtreding.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe het maximum voor bestuurlijke boetes op basis van de Warenwet, vast te stellen op 10% van de jaaromzet in het boekjaar voorafgaande aan overtreding, in plaats van het in het wetsvoorstel voorgestelde boetebedrag van € 81.000 (vijfde categorie, artikel 23, vierde lid, Sr).

Indieners achten dit wenselijk omdat dit in lijn is met het Wetboek van Strafrecht, artikel 23 lid 7. Ook in het bestuursrecht bestaat een boeteplafond van 10% van de omzet: Het College Bescherming Persoonsgegevens mag een boete opleggen van 10% van de omzet. Dit is geregeld in het recent behandelde wetsvoorstel onder Kamerstuknummer 33 662.

Indieners repareren hiermee het ongewenst effect van het boeteplafond van het voorliggende wetsvoorstel, dat grotere bedrijven ten opzichte van de kleinere bedrijven relatief worden ontzien en het preventief effect van een boete voor grotere bedrijven kleiner wordt. Een vast bedrag van 81.000 euro is immers relatief zwaarder voor een klein bedrijf dan voor een groot bedrijf.

Leijten Van Gerven


Gewijzigd amendement van de leden Leijten en Van Gerven ter vervanging van nr. 10 over vaststelling van het boetemaximum op basis van de Warenwet op 10% van de jaaromzet in het boekjaar voorafgaande aan overtreding.

2015-04-09
Dossier: 33775
Indiener(s): Renske Leijten (SP), Henk van Gerven (SP)
Onderwerpen: bestuursrecht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33775-14.html