Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Klein ter vervanging van nr. 13 over het niet bij naam noemen van de omroepverenigingen in het wetsvoorstel

23,3 %
76,7 %


CDA

VVD

PVV

50PLUS

PvdD

GL

CU

D66

SP

SGP

PvdA


Nr. 20 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID KLEIN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 13

Ontvangen 18 juni 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel LLLL, vervalt afdeling 9.2.1.

II

In artikel I, onderdeel LLLL, artikel 9.12, eerste lid, onder a, wordt «de omroeporganisaties, bedoeld in artikel 9.7, onderdeel b, of van de omroeporganisaties van de in dat onderdeel genoemde samenstelling met inbegrip van een of beide omroepverenigingen Powned en WNL» vervangen door: de omroeporganisaties die zijn gevormd uit meerdere omroepverenigingen.

Toelichting

De inrichting van het omroepbestel wordt van een aangepaste structuur voorzien volgens het model dat het college van omroepen en de raad van bestuur van de Stichting Nederlandse Publieke Omroep (hierna: NPO) hebben ingediend. In dit zogenoemde «3-3-2»-model, hergroeperen de huidige omroepverenigingen zich tot zes omroeporganisaties, die samen met de twee taakorganisaties (NOS en NTR3) verantwoordelijk zijn voor de verzorging van het publieke media-aanbod. Dit zijn de drie samenwerkingsomroepen (KRO/NCRV, TROS/AVRO en VARA/BNN) en drie zelfstandige omroepen (EO, MAX, VPRO). Ook wordt in dit wetsvoorstel geregeld dat de huidige aspirantomroepen (PowNed en WNL) nog voor de aanvang van de nieuwe erkenningperiode (1 januari 2016) moeten samenwerken met een van deze zes voorziene erkenninghouders, als zij hun aspirant-periode succesvol afronden.

Indiener is van mening, dat door het met name benoemen van omroepverenigingen het wetsvoorstel onnodig rigide, en te weinig flexibel wordt. Voorgesteld wordt deze namen te schrappen, met het oog op mogelijke toekomstige ontwikkelingen in het medialandschap. Derhalve wordt afdeling 9.2.1 geschrapt (onderdeel I).

Aangezien het 3-3-2 model hierdoor niet langer wettelijk is vastgelegd, is tevens een aanpassing vereist van het voorgestelde overgangsartikel rondom de fusiebonus (9.12), dat een verwijzing bevat die uitgaat van het vastleggen van de eerdergenoemde combinaties binnen dit model. In verband hiermee wordt deze verwijzing zodanig aangepast dat de bonus zal worden ontvangen door de omroeporganisaties die zijn gevormd uit meerdere omroepverenigingen (onderdeel II). Dit heeft tot gevolg dat binnen het thans voorziene 3-3-2 model, de omroeporganisaties die zijn gevormd uit de omroepverenigingen Algemene Omroepvereniging AVRO en TROS, BNN en VARA onderscheidenlijk KRO en NCRV, of de omroeporganisaties van deze samenstelling met inbegrip van Powned en WNL, de bonus ontvangen, en de omroepverenigingen EO, MAX en VPRO niet als deze omroeporganisaties uit één omroepvereniging blijven bestaan.

Klein


Gewijzigd amendement van het lid Klein ter vervanging van nr. 13 over het niet bij naam noemen van de omroepverenigingen in het wetsvoorstel

2013-06-25
Dossier: 33541
Indiener(s): Norbert Klein (50PLUS)
Onderwerpen: cultuur en recreatie media
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33541-20.html