Stemming

Amendement van de leden Segers en Van der Staaij over extra budget voor vrijwilligerswerk bij de sanctietoepassing

37,3 %
62,7 %


VVD

PVV

SP

PvdD

CU

GL

50PLUS

D66

PvdA

CDA

SGP


Nr. 9 AMENDEMENT VAN DE LEDEN SEGERS EN VAN DER STAAIJ

Ontvangen 8 november 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 34 Sanctietoepassing worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met  € 1500 (x € 1000).

II

In artikel 34 Sanctietoepassing worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 1500 (x € 1000).

Toelichting

Met dit amendement wordt extra budget vrijgemaakt voor vrijwilligerswerk bij de sanctietoepassing, waaronder het begeleiden en ondersteunen van justitieel ingeslotenen bij en na hun terugkeer in de samenleving en het ondersteunen van familieleden van ingeslotenen. Dit vrijwilligerswerk is van groot belang voor het vergroten van de kansen op een duurzame resocialisatie en daarmee het terugdringen van de recidive. Inzet van vrijwilligers tijdens en na detentie kan bovendien tot gevolg hebben dat op een eerder moment in de periode van straf en begeleiding overgegaan kan worden tot vormen van ambulante begeleiding en toezicht. Dat kan op termijn tot kostenreductie leiden.

Vrijwilligerswerk is niet gratis. Dat vergt wel dat vrijwilligers goed gefaciliteerd, getraind en ondersteund worden. De voornemens van het kabinet voorzien in een groei in vier jaar van het huidige aantal van 3000 vrijwilligers naar een aantal van 10 000, zonder het daarvoor beschikbare jaarbudget van 1,5 miljoen euro te verhogen.

Extra budget vergroot de mogelijkheid voor actieve betrokkenheid van de samenleving bij gedetineerden, en kan gericht worden ingezet als prikkel bij eigen fondswerving.

Met dit amendement wordt daarom het huidige budget voor vrijwilligerswerk verhoogd van 1,5 miljoen euro naar 3 miljoen euro per jaar. De dekking wordt voor 2013 gevonden in artikel 34, de niet juridisch verplichte uitgaven. Indieners beogen een structurele verhoging van het budget naar 3 miljoen euro per jaar. Dit is ongeveer 0,1% van het totale budget van de Dienst Justitiële inrichtingen. Structurele dekking van deze verhoging kan voor volgende begrotingsjaren gezocht worden in te bereiken besparingen op dure detentievormen.

Segers Van der Staaij


Amendement van de leden Segers en Van der Staaij over extra budget voor vrijwilligerswerk bij de sanctietoepassing

2012-11-08
Dossier: 33400-VI
Indiener(s): Kees van der Staaij (SGP), Gert-Jan Segers (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-VI-9.html