Stemming

Amendement van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink dat ertoe strekt de ontwikkeling en veredeling van eiwitrijke gewassen, geschikt voor teelt op Europese bodem, te stimuleren

42,7 %
57,3 %


D66

CDA

SP

GL

PvdA

VVD

PVV

CU

SGP

PvdD


Nr. 93 AMENDEMENT VAN HET LID WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK

Ontvangen 6 december 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 16 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1 000).

II

In artikel 16 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe de ontwikkeling en veredeling van eiwitrijke gewassen (zoals soja, lupinen, erwten, veldbonen, landbouwstambonen), geschikt voor teelt op Europese bodem, te stimuleren. Het gaat dan met name om het inlopen van een achterstand t.o.v. de grote landbouwgewassen, zoals granen en bieten. Met nieuwe veredelingstechnieken kunnen op relatief korte termijn goede resultaten worden geboekt, waarmee Europese eiwitten daadwerkelijk een gedeeltelijk alternatief kunnen vormen voor importsoja van buiten de EU. Het vergroten van het aanbod van Europese eiwitten vermindert de mondiale transportbewegingen, ontbossing en  afhankelijkheid van grootschalige import vanuit bijv. Brazilië. Verminderen van de Europese onafhankelijkheid van importsoja is zeker van belang nu Brazilië de focus voor export van soja verlegt naar China, waardoor de kans op stijgende prijzen in Europa heel reëel is. In Nederland zijn, als uitzondering in Europa, nog enkele bedrijven die veredelen in eiwithoudende gewassen. Dit kan Nederland, als we hier serieus op inzetten, ook een economisch voordeel kan opleveren.

Om de teelt van de grond te krijgen zal een aanzienlijke extra inspanning geleverd moeten worden in de plantenveredeling en de verbetering van de teelttechniek. Dit amendement biedt hiervoor de benodigde financiële ondersteuning. Hiertoe worden de benodigde gelden geoormerkt binnen artikel 16.4 (onderzoeksprogrammering).

Wiegman-van Meppelen Scheppink


Amendement van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink dat ertoe strekt de ontwikkeling en veredeling van eiwitrijke gewassen, geschikt voor teelt op Europese bodem, te stimuleren

2011-12-06
Dossier: 33000-XIII
Indiener(s): Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XIII-93.html