Stemming

Amendement van de leden Hamer en Wolbert ter vervanging van nr. 48 over het buiten twijfel stellen dat aanbestedingen in de zorg, ondersteuning en/of begeleiding onder het regime van bijlage II B van de Richtlijn 2004/18/EG vallen

62,7 %
37,3 %


PVV

SP

PvdD

D66

VVD

CU

GL

SGP

CDA

PvdA


Nr. 54 AMENDEMENT VAN DE LEDEN HAMER EN WOLBERT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 481

Ontvangen 2 februari 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Aan artikel 2.38 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Voor opdrachten betreffende diensten voor «gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening», zoals opgenomen in bijlage II-B van richtlijn nr. 2004/18/EG, wordt, met inachtneming van het tweede lid, de procedure voor B-diensten toegepast, tenzij de aanbestedende dienst anders besluit.

Toelichting

Dit amendement beoogtbuiten twijfel te stellen dat aanbestedingen in de zorg, ondersteuning en/of begeleiding onder het regime van bijlage II B van de Richtlijn 2004/18/EG vallen. Dit betekent dat voor deze diensten geen reguliere openbare aanbestedingsprocedure gehouden hoeft te worden. Voor II B-diensten geldt een lichter regime. Dit houdt in dat geen discriminatoire technische specificaties mogen worden gehanteerd, en dat achteraf een resultaat van een gunning bekend gemaakt wordt in de Tenders Electronic Daily (TED), via het Publicatiebureau in Luxemburg. De algemene beginselen van aanbesteden zijn uiteraard van toepassing.

Gemeenten zijn, gezien het regime omtrent de II B-diensten, vrij in hun keuze of zij zorg, ondersteuning en/of begeleiding wel of niet openbaar aanbesteden. Het gaat dan om «diensten voor begeleiding, zorg en ondersteuning van bewoners van gemeenten in Nederland», in de bijlage II B, vallend onder categorie 25 «Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening».

De procedure voor B-diensten wordt gevolgd, tenzij de aanbestedende dienst anders besluit. In beginsel wordt dus niet openbaar aanbesteedt, tenzij de aanbestedende dienst besluit dat dit wel moet gebeuren. Indien in een gemeente voor dit laatste wordt gekozen, ligt het in de rede dat een besluit om toch openbaar aan te besteden eerst aan de gemeenteraad ter instemming wordt voorgelegd.

Hamer Wolbert


Amendement van de leden Hamer en Wolbert ter vervanging van nr. 48 over het buiten twijfel stellen dat aanbestedingen in de zorg, ondersteuning en/of begeleiding onder het regime van bijlage II B van de Richtlijn 2004/18/EG vallen

2012-02-02
Dossier: 32440
Indiener(s): Mariƫtte Hamer (PvdA), Agnes Wolbert (PvdA)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-54.html