Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Dibi ter vervanging van nr. 13 over het schrappen van het voorgestelde artikel 22b, tweede lid, Sr

33,3 %
66,7 %


CU

CDA

PvdA

PvdD

VVD

SGP

SP

PVV

GL

D66


Nr. 22 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID DIBI TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 13

Ontvangen 23 maart 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel C, wordt artikel 22b als volgt gewijzigd:

1. De aanduiding «1.» vervalt in het eerste lid.

2. Het tweede lid vervalt.

Toelichting

Strafrechters behoren de vrijheid te behouden om, alle omstandigheden van de individuele strafzaak in ogenschouw genomen, taakstraffen niet alleen bij zogenoemde first offenders op te leggen. Indiener meent dat de aanduiding «soortgelijke misdrijven» te grofmazig is om te voorkomen dat een taakstraf uitgesloten wordt voor omstandigheden waarin oplegging ervan juist wel geïndiceerd zou zijn. Gevolg zou kunnen zijn dat strafrechters hun toevlucht zouden moeten zoeken in veel lagere sanctievormen, bijvoorbeeld een voorwaardelijke veroordeling, of juist veel zwaardere sancties, bijvoorbeeld een gevangenisstraf. Contraproductieve gevolgen zijn dan volgens indiener te vrezen.

Uit het onderzoek Moord, doodslag, taakstraf? van de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie blijkt daarnaast dat strafrechters al de benodigde prudentie betonen onder welke omstandigheden misdrijven afgedaan worden met een taakstraf. Indiener ziet geen reden waarom de straftoemetingsvrijheid van rechters op dit punt zou moeten worden ingeperkt.

Na het aannemen van dit amendement vervalt in het opschrift van het wetsvoorstel de zinsnede «en bij recidive van misdrijven».

Dibi


Gewijzigd amendement van het lid Dibi ter vervanging van nr. 13 over het schrappen van het voorgestelde artikel 22b, tweede lid, Sr

2011-03-23
Dossier: 32169
Indiener(s): Tofik Dibi (GL)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32169-22.html