Stemming

Amendement van het lid Leijten c.s. over het wettelijk verankeren van de mogelijkheid dat ook buiten Europa aanspraak bestaat op zorg

48,0 %
52,0 %


PvdD

VVD

PvdA

CDA

SGP

CU

GL

SP

PVV

D66


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN C.S.

Ontvangen 14 april 2011

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

1. Na de onderdeelsaanduiding «B» wordt ingevoegd:

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:.

2. De aanhef (huidig) wordt vervangen door:

  • 1. Het eerste tot en met derde lid worden vervangen door:.

3. Onder vernummering van het voorgestelde derde lid tot vierde lid wordt na het tweede lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van het eerste en tweede lid kan een verzekerde een aanspraak op zorg gedurende een tijdelijk verblijf van maximaal dertien weken tot gelding brengen bij een buiten het Europese deel van Nederland, de staten behorende tot de Europese Unie, de Europese Economische ruimte en Zwitserland gevestigde zorgaanbieder.

4. Na het eerste wijzigingspunt (nieuw) wordt een wijzigingspunt opgenomen, luidende:

  • 2. Het vierde tot en met zesde lid worden vernummerd tot vijfde tot en met zevende lid.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe dat het recht op AWBZ zorg in het buitenland niet volledig wordt beperkt tot de staten van Europese Unie, de Europees Economische Ruimte en Zwitserland. Wanneer in Nederland bepaald is dat iemand recht heeft op AWBZ-zorg, dient die aanspraak niet te vervallen tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Door middel van dit amendement wordt derhalve wettelijk verankerd dat een aanspraak op zorg niet beperkt wordt tot zorgaanbieders die gevestigd zijn binnen het grondgebied van het Europese deel van Nederland, de staten behorende tot de Europese Unie, de Europese Economische ruimte en Zwitserland, voor zover de aanspraak betrekking heeft op tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland te verlenen zorg. Hierbij is voor de afgrenzing van de tijdelijke periode aangeknoopt bij de periode van dertien weken, genoemd op pagina 7 van de Memorie van Toelichting. De regeling wordt via het derde wijzigingspunt van het amendement wettelijk verankerd in het voorgestelde in te voegen nieuwe derde lid van artikel 10 van de AWBZ. De overige wijzigingspunten betreffen samenhangende technische aanpassingen.

Leijten

Wolbert

Voortman


Amendement van het lid Leijten c.s. over het wettelijk verankeren van de mogelijkheid dat ook buiten Europa aanspraak bestaat op zorg

2011-04-14
Dossier: 32154
Indiener(s): Renske Leijten (SP), Agnes Wolbert (PvdA), Linda Voortman (GL)
Onderwerpen: verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32154-9.html