Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Zijlstra ter vervanging van nr. 32 over een functionele scheiding tussen bestuur en toezicht op grond van de eigen aard van de bijzondere instelling

67,3 %
32,7 %


CDA

PvdD

SGP

Verdonk

GL

PvdA

VVD

CU

PVV

SP

D66


31 821
Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enige andere wetten onder meer in verband met de verbetering van het bestuur bij de instellingen voor hoger onderwijs, de collegegeldsystematiek en de rechtspositie van studenten (versterking besturing)

nr. 61
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ZIJLSTRA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 32

Ontvangen 23 juni 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

I

In onderdeel DE, onder 3, wordt «De universiteit kan» vervangen door: Indien dat naar het oordeel van het college van bestuur wenselijk is op grond van de eigen aard van de bijzondere universiteit, kan de universiteit.

II

In onderdeel DO wordt in artikel 10.3d, zevende lid, «Een hogeschool kan» vervangen door: Indien dat naar het oordeel van het college van bestuur wenselijk is op grond van de levensbeschouwelijke aard van de hogeschool, kan de hogeschool.

Toelichting

Momenteel biedt het wetsvoorstel instellingen de ruimte om in verband met de eigen aard af te wijken van de voor de openbare instellingen geldende bepalingen omtrent de externe rechtsbescherming en bestuursstructuur en medezeggenschap. Artikel 9.51 regelt voor wat betreft het onderscheid tussen college van bestuur en raad van toezicht dat de organieke scheiding alleen geldt voor openbare instellingen en niet voor bijzondere. Ook biedt het wetsvoorstel een afwijkingsmogelijkheid van de medezeggenschapsvoorschriften voor bijzondere instellingen. De VVD wil dergelijke uitzonderingsmogelijkheden voor bijzondere instellingen beperken, zodat zo veel mogelijk bekostigde instellingen onder dezelfde governance-regelgeving vallen.

Onderdeel I van het amendement beperkt de mogelijkheid om een functionele scheiding tussen toezicht en bestuur aan te brengen tot de gevallen waarin dat op grond van de eigen aard van de bijzondere universiteit wenselijk is.

Onderdeel II regelt hetzelfde voor hogescholen.

Zijlstra


Gewijzigd amendement van het lid Zijlstra ter vervanging van nr. 32 over een functionele scheiding tussen bestuur en toezicht op grond van de eigen aard van de bijzondere instelling

2009-06-23
Dossier: 31821
Indiener(s): Halbe Zijlstra (VVD)
Onderwerpen: hoger onderwijs onderwijs en wetenschap onderzoek en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31821-61.html