Stemming

Wijziging van de Wet op de lijkbezorging; Gewijzigd Amendement van het lid van Beek ter vervanging van Dat gedrukt onder nr. 12

16,7 %
83,3 %


CDA

PvdA

D66

PVV

Verdonk

PvdD

CU

SGP

GL

VVD

SP


30 696
Wijziging van de Wet op de lijkbezorging

nr. 26
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN BEEK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 12

Ontvangen 11 september 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel K, wordt in punt a «tien jaar» vervangen door: vijftien jaar.

II

Na artikel II wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIA

De termijn van 15 jaar, bedoeld in artikel 31, tweede lid, geldt voor graven die na inwerkingtreding van dit artikel voor het eerst in gebruik worden genomen.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe de grafrust voor een algemeen graf te verhogen van tien jaar naar vijftien jaar. Gebleken is namelijk dat het verteringsproces van het lijk niet altijd na de huidige termijn van tien jaar grafrust is voltooid. Zowel vanuit een oogpunt van piëteit voor de overledene als vanuit een oogpunt van een minder grote psychische belasting voor degene die het graf moet ruimen, wordt een periode van vijftien jaar voorgesteld. Daar komt bij dat een wettelijke grafrust van vijftien jaar beter aansluit bij de huidige praktijk.

Voorts wordt voorgesteld om de termijn van 15 jaar niet te laten gelden voor bestaande graven. De termijn van 15 jaar geldt voor die graven, die na inwerkingtreding van dit artikel in gebruik worden genomen.

Van Beek


Wijziging van de Wet op de lijkbezorging

2008-09-11
Dossier: 30696
Indiener(s):
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30696-26.html